Világszerte elismerik a Fudan Egyetem teljesítményét

Tárgyalást kezdeményezne Palkovics László a Fudan Egyetemről és Diákvárosról a főpolgármesterrel és Baranyi Krisztinával. Szerinte a tiltakozás információhiányból fakad, ezt fehér asztal mellett lehet orvosolni – mondta az Atv.hu-nak az innovációs és technológiai miniszter, aki jelezte, a Fudan-beruházás öt év alatt meg fog térülni.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV.hu2021. 04. 21. 19:09
null
Forrás: Budapest Fejlesztési Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha úgy gondolja a főváros és a ferencvárosi önkormányzat, hogy meg akarja akadályozni a Fudan-projektet, lelkük rajta. De annak tudatában kell lenniük, hogy ezzel gyakorlatilag beismerik, nem akarják, hogy a hazai felsőoktatást érdemben fejlesszük, versenyképesebbé tegyük, hogy szerintük a magyar fiatalok nem tartanak igényt korszerű képzésekre – mondta Palkovics László az Atv.hu-nak a Fudan–Diákváros-projekt elleni baloldali támadásról.

Az innovációs miniszter szerint – aki kormánybiztosként hétfő óta felügyeli a projektet – marhaságokat beszél, aki szerint a Fudan a Kínai Kommunista Párt egyik egyeteme.

– Az intézmény teljesítményét mindenütt elismerik, a Fudan összemérhető mutatók alapján a 34. a világ elitegyetemeinek a listáján. Ráadásul rendkívül gyors ütemben zárkóznak fel az élmezőnyhöz, 2012-ben még a kilencvenedik helyen álltak a rangsorban – fejtette ki a miniszter.

Mint mondta, a mérnöki vagy orvosi szaktudásnak, amelyet a budapesti campuson sajátíthatnak el majd a magyar és az európai hallgatók, nincs világnézete. – Azt meg a leghangosabban kommunistázók sem vitathatják el Kínától, hogy tudományban, kutatás-fejlesztésben, technológiában elképesztő fejlődést produkálva vezető szerepre tör a világban. A legjobbaktól pedig nemcsak hogy nem szégyen, hanem kifejezetten hasznos, érdemes is tanulni – mondta Palkovics László. A miniszter elmondta, gazdasági képzése a Fudannak ma is van Budapesten, az első mesterképzés most ér véget. Arról a tapasztalatról is beszélt a portálnak, hogy sokan életük legjobb képzésének nevezték a Fudan Egyetem egyes szakjait.

Miniszteri ajánlat

– Én azt gondolom, hogy meg fogunk tudni állapodni – jelentette ki a miniszter arra reagálva, hogy Baranyi Krisztina az ATV-ben közölte, nem fogja eladni az államnak az önkormányzat négymilliárdos ingatlantulajdonát. – Ha az önkormányzat megakasztja a városrész fejlesztését, azzal nemcsak a nagyjából 10-12 ezer magyar hallgatónak kollégiumi elhelyezést biztosító épületek felhúzását, hanem a környék vonzóbbá, élhetőbbé tételét is hátráltatja.

Ezt polgármester asszonynak kell megbeszélnie a választóival, én a magyar embereket azért pragmatikusabbnak tartom

– mondta Palkovics László, hozzátéve: ő a népszavazás kérdését nem tudja és nem is akarja befolyásolni. – A népszavazás a városvezetők ötlete, ügye, elindítása rajtuk és a megfelelő számú támogató összegyűjtésén múlik. De ha megállapodunk, mielőtt bármit kezdeményeznek, egy értelmezhető ajánlatot teszünk, amit ők elfogadnak, akkor nem lesz szükség népszavazásra – jelentette ki.

A miniszter szerint megállapodnak majd a fővárossal a Fudan Egyetem campusának a Budapesten történő létrehozásáról
Fotó: Havran Zoltán

Sikerre vihető ügyek

Palkovics László szerint ha megépítik az egyetemet, annak saját bevételei lesznek tandíjakból, kutatás-fejlesztési együttműködésekből, egyebekből, de a megtérülés nem csak ezeken alapul. Az intézménybe érkező oktatók, az egyetemi hallgatók, akik Magyarországon tanulnak, itt bérelnek lakást, itt mennek étterembe, itt veszik igénybe a szolgáltatásokat, személyi jövedelemadót és áfát fizetnek. Közvetett hatásként pedig munkahelyteremtő cégek, kutatóintézetek jönnek, beruházásokat hajtanak végre, hozzájárulnak a gazdasági modellváltáshoz. – Nem tartom túlzónak azt az előzetes becslést, hogy a Fudan-campus akár öt éven belül is megtérülhet – jelentette ki a miniszter, megjegyezve: a magyar egyetemekre jelentősen többet költünk uniós forrásokból, részben hitelből.

A tárcavezető szerint a baloldali politikusok mintha csak vagy-vagyban tudnának gondolkodni, azt hangoztatják, hogy Diákváros vagy Fudan, Fudan vagy atlétikai világbajnokság.

– A kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a mesterségesen szembeállított ügyek együtt, egyszerre sikerre vihetők. Mi azt képviseljük, hogy Diákváros és Fudan, Fudan és atlétikai vb, mert mindegyik lehetőség Magyarországot gazdagítja, a forintosítható hasznokon túl olyan teljesítményekké válhatnak, amelyekre minden magyar ember büszke lehet – mondta.

Hárommilliárd az SZFE-nek

Arról is szót ejtett, már benyújtotta a felsőoktatási törvény kapcsolódó módosítását, ami szerinte megnyugtatóan rendezi a kérdést. – Hogy ne érjen bennünket olyan kritika, hogy nem európai megoldást alkalmazunk, a bajor felsőoktatási szabályozást illesztettük be a jogrendünkbe – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az irányt illetően a bajor a szigorúbb szabályozás. A Fudan Egyetem jogi státuszáról pedig azt mondta: a lehetőségeket a törvénymódosítás egyértelműen behatárolja, a helyzet tiszta, a Fudan Hungary egy Magyarországon bejegyzett, azaz akkreditált egyetem lesz. – A kínai intézmény soha nem akart az ottani jogszabályok szerint diplomát kiadni Magyarországon, magyar egyetemet fog létrehozni és működtetni úgy, ahogy a Közép-Európai Egyetem teszi – mondta a miniszter.

Az SZFE-ügy kapcsán arról beszélt, hogy fenntartóváltás történt, az állami gyeplőt, amit sérelmezni szoktak, megszüntették. Felhívta a figyelmet, hogy hárommilliárd forinttal megemelték a színművészeti egyetem költségvetését, és készül az új campusukra vonatkozó harmincmilliárdos terv, ezt a kormány támogatja.

– Méltatlan, nyomorúságos, lepukkant épületekből és tantermekből jó körülmények közé kerülnek jobb finanszírozással – mondta a színművészeti egyetem modellváltásáról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.