Visszahívták Demeter Mártát a parlament honvédelmi bizottságából

Az Országgyűlés elfogadta hétfőn az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2017-es beszámolóját, valamint rendzavarás miatt több mint félmillió forinttal csökkentette Tordai Bence (Párbeszéd) tiszteletdíját. A parlament visszahívta a honvédelmi bizottságból Demeter Mártát (LMP).

Forrás: MTI2019. 02. 18. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői első napján döntést hozott arról, hogy Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából felmenti. Erre a rendszerváltás óta eddig még nem volt példa.

A parlament a döntést 124 igen, 25 nem szavazattal hozta meg.

Ismeretes, hogy az LMP képviselője még tavaly egy, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tett iratbetekintésére hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy a gyermekét a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy Demeter összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával.

A történtek után Kövér László, az Országgyűlés elnöke az AH főigazgatójánál kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Fidesz képviselőcsoportja pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely megállapította, hogy az ellenzéki politikus a névazonosságra alapozva nem nyilvános minőségű adatokat hozott nyilvánosságra. Az LMP társelnöke a titoksértés miatt a NATO Parlamenti Közgyűlésben betöltött mandátumát is elvesztette.

Az ügyben egyébként más szálon is folyik vizsgálat: a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés gyanújával rendelte el a nyomozást.

Csökkentették Tordai Bence (Párbeszéd) tiszteletdíját

A parlament 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyta helyben az Országgyűlés elnökének határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.

Tordai Bencét a parlament december 10-i ülésén tanúsított magatartása miatt büntették. Az ellenzéki frakciók aznap obstrukcióval próbálták megakadályozni a parlament napirendjének elfogadását, ezzel tiltakozva a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt. Az ellenzék 2925 módosító javaslatot nyújtott be a napirendhez, amelyről az ellenzék tiltakozása ellenére egy szavazással döntött az Országgyűlés.

Az ülésnapon Tordai Bence több ellenzéki képviselőtársával a határozathozatalkor füttyszóval, hangos bekiabálással, majd folyamatos sípszóval zavarta, akadályozta az Országgyűlés munkáját a határozat szerint, amely kitér arra: a napirend elfogadása kiemelkedő jelentőségű, így az arról történő szavazás akadályozása alkalmas arra, hogy az Országgyűlés működését ellehetetlenítse, így az Országgyűlés rendjét a képviselő magatartása súlyosan sértette.

A határozat azt is kimondja, mivel Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője is, a nagy nyilvánosság előtt tanúsított provokatív magatartása alkalmas volt arra, hogy jelentős mértékben csorbítsa „a plenáris viták – közügyek megvitatásához méltó – színvonalába vetett közbizalmat”.

A házbizottság ülésén nem volt konszenzus a képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, az Országgyűlés elnöke saját jogkörében eljárva hozta meg a döntést. Tordai Bence ezt követően fordult a mentelmi bizottsághoz, kérve a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését, a testület azonban elutasította kérését, így került a plenáris ülés elé a kérdés.

Nem függesztették fel Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogát

Az Országgyűlés – a magánvádas ügyekben kialakított gyakorlatának megfelelően – nem járult hozzá Budai Gyula mentelmi jogának felfüggesztéséhez 22 igen, 117 nem szavazattal.

A kormánypárti politikussal szemben Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja tett feljelentést becsületsértés vétsége miatt. A feljelentő szerint Budai Gyula, még a parlamenti választás előtt, egy tavaly márciusban a Czeglédy-üggyel kapcsolatban adott ki a személyét sértő, társadalmi megbecsülését csorbító, valótlan kijelentéseket tartalmazó közleményt.

Nemzetközi egyezmény kihirdetése

A parlament – 142 igen szavazattal – idei első határozatával hozzájárult annak az egyezménynek a kihirdetéséhez, amelyet a magyar és a moldovai kormányok kötöttek a katasztrófák esetén történő együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról.

Elfogadták az OBH és a legfőbb ügyész 2017-es beszámolóit

Az OBH elnökének 2017-es beszámolóját 117 igen szavazattal, 28 nem ellenében hagyták jóvá.

Handó Tünde, az OBH elnöke az általános vitában azt mondta, a kiegyezés kora óta nem látott aranykor köszöntött be a bírósági szervezetben. Beszédében kitért az infrastrukturális fejlesztésekre, a többletforrásokra, amelyekre a 19. század óta nem volt példa.

A parlament ezt követően 117 igen szavazattal, 28 nem ellenében fogadta el a legfőbb ügyész beszámolóját.

Polt Péter korábban elhangzott felszólalásában elmondta, a 2017-es adatok azt mutatják, az ügyészség működését a törvények tisztelete, a hivatás magas szintű ismerete jellemezte.

Egyéb személyi döntés

A jegyzői megbízatásáról tavaly december 10-én lemondott jobbikos Szávay István helyére a szintén jobbikos Lukács László Györgyöt választotta meg az Országgyűlés egyhangúlag, 144 igen szavazattal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.