Kampány idején nem ülésezik a T. Ház

Az Országgyűlés jövő hétfőtől kezdődő kéthetes ülésével nyitja meg tavaszi ülésszakát. A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi ügyeik miatt.

2019. 02. 15. 9:06
null
A képviselők elé kerül az LMP társelnökének ügye Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti választást megelőző, hivatalos ötvennapos kampányidőszakban, április 5. és május 26. között nem fog ülésezni a magyar Országgyűlés – derül ki a parlament honlapjára feltöltött munkarendből. A tavaszi ülésszak február 18-án, jövő hétfőn kezdődik és hivatalosan június 14-ig fog tartani. A Magyar Nemzetnek a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté tegnap úgy nyilatkozott: akár egy hónappal is meghosszabbítják az ülés­szakot, mivel a tavaszi törvényhozási idényben kell elfogadni a 2020-as év központi költségvetését, aminek tárgyalását, vitáját is érinti a másfél hónapos EP-kampány miatt szünet.

A február 18-i első ülésnap a T. Házban napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd három új képviselő teheti le esküjét. A kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik. A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi ügyeikben.

A képviselők elé kerül az LMP társelnökének ügye
Fotó: Teknős Miklós

A képviselők elé kerülhet az LMP társelnökének, Demeter Mártának az ügye is. Az ellenzéki politikust titoksértési ügye miatt megfoszthatják az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottságban betöltött alelnöki tisztségétől és bizottsági tagságától, amire a rendszerváltás óta eddig még nem volt példa.

A törvényalkotási programban szerepel az egyes rendészeti és migrációs törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosítása, a közigazgatási bíróságok felállításához kapcsolódó törvényi előírások módosítása is. A képviselők a szakképzési rendszer versenyképességének növeléséhez szükséges változtatásokról is tárgyalni fognak. Ugyanakkor a listán nem szerepel a házszabály szigorítása, amelyet Kövér László házelnök az ellenzék decemberi, üléstermi rendzavarása miatt a fegyelmi rend fenntartása érdekében helyezett kilátásba. Viszont bővül a megtárgyalandó törvénytervezetek köre a miniszterelnöki évértékelőn bejelentett családvédelmi akciótervvel összefüggő jogszabály-módosításokkal is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.