Vizsgálat a Szegedi Törvényszéken

Teljes körű tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szegedi Törvényszék megbízott elnökének büntető ügyszakot irányító és igazgatási tevékenysége miatt – értesült tegnap a PestiSrácok.hu. A következő hetekben minden gyanús ügyet megvizsgálnak.

Magyar Nemzet
2020. 01. 15. 11:15
null
Összefonódások sorát kell feltárnia az OBH-nak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tényfeltáró cikket közölt tegnap a Szegedi Törvényszék bírájáról, Nóvé Ágnesről a PestiSrácok.hu, és ezzel kapcsolatban kérdéseket küldött az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH). Az írás szerint a bírónő 2014 tavaszán még a Szegedi Járásbíróságon, gyorsított eljárásban, két tárgyalás után, adócsalás miatt két és fél évre ítélt egy baksi önkormányzati képviselőt. A férfit ugyan már korábban is elmarasztalták különböző bűntettek miatt, de ügyében még a másodfokon ítélkező tanács is kimondta, hogy az első fokon kiszabott büntetés aránytalanul súlyos volt. Az önkormányzati képviselő Bakson egyébként építési vállalkozást is vezetett, ám elítélése után már nem az ő, hanem a bírónő családi cége kapott megbízást a falutól. Összesen nyolc munkát nyert el Nóvé Ágnes családi vállalkozása, több mint félmilliárd forint értékben. Jellemző, hogy a cég az önkormányzati képviselő elítélése előtt semmilyen munkát nem végzett a Csongrád megyei kistelepülésen.

A cikk kapcsán az OBH a válaszában arról tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t, hogy a hivatal elnöke, Senyei György január 13-án felállított egy, a Szegedi Törvényszéktől teljesen független vizsgálóbizottságot, amely részletes tényfeltáró vizsgálatot végez a következő hetekben. A bizottság elnöke Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. A vizsgálat nemcsak a tegnap a Pesti­Srácok.hu-n közölt ügyre terjed ki, hanem azokra is, amelyekről az elmúlt hetekben az internetes oldal beszámolt. Emlékezetes: a hírportál azután kezdett tényfeltáró munkába, hogy a Szegedi Törvényszék másodfokon bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottait.

Összefonódások sorát kell feltárnia az OBH-nak
Fotó: Havran Zoltán

A PestiSrácok.hu először arról írt, hogy a Botka László vezette szegedi önkormányzattól kapott zsíros megbízást Nóvé Ágnesnek, a Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanács egyik bírájának családi cége. Megírták azt is: Kovalcsik Éva, a bírói tanács vezetője feltűnően kedvező áron vásárolt lakást a szegedi önkormányzattól, illetve hírt adtak arról, hogy az egyik Szeviép-vádlott védőjének felesége szignálja ki a Szegedi Törvényszéken a büntetőügyeket. Utóbb pedig a hírportál arról számolt be, hogy a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottjának védője egy 2016-os meghatalmazás szerint éppen Nóvé Ágnes családi cégét képviselhette.

Közben a szegedi Fidesz tegnap bejelentette: rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a Gyulai Törvényszéknek a VIP-parkolóbérletek ügyé­ben az önkormányzat korábbi ­vezetőit elmarasztaló ítélete miatt. A szegedi polgármesteri hivatal erre úgy reagált, hogy a szegedi fideszes képviselők az előző ciklusokhoz hason­lóan 2020-ban is kértek ingyenes parkolóbérletet a munkájukhoz az önkormányzattól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.