Volt jobbikosok bírálják Bíró László jelöltségét

„Egyszerű fügefalevél”, „időzített bomba” – ezekkel a szavakkal jellemezte a baloldali összefogást és annak előválasztását Sneider Tamás és Mirkóczki Ádám. Míg Varga-Damm Andrea zsákutcának jellemezte Bíró László elindulását, Bana Tibor visszafogottan kritizálta az összefogás „kétes múltú” jelöltjeinek indulását.

Hertelendy Gábor
2021. 03. 19. 6:15
bíró lászló
A baloldalnak valójában kapóra jöhetett Bíró László rasszizmusa.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha megnézzük mind a 106 körzetet, találhatunk több olyan jelöltet, akivel kapcsolatban merülhetnek fel kétségek. Jó lenne, ha olyan szereplők neve nem jönne szóba, akik nagyon komoly támadási felületet jelentenek – mondta a Magyar Nemzetnek Bana Tibor exjobbikos politikus arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Bíró Lászlót is indítja a Jobbik a baloldali előválasztáson, aki ráadásul a szerencsi időközi megméretésen is elbukott. – Remélem, hogy az előválasztáson a legtöbb körzetben olyan személyek tudnak nyerni, akik meg tudják szólítani a Fideszből kiábrándult szavazókat is. A DK legtöbb jelöltje azért nem ilyen. Azért javasoltam a rangsorolásos előválasztási lehetőséget, hogy a kétes múltú jelöltek minél kisebb arányban indulhassanak, de úgy tűnik, erre nem lesz lehetőség – közölte Bana Tibor. – Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet,

de ha olyan jelölt indul, aki nem felel meg a feddhetetlenségi nyilatkozat 15 pontja egyikének – és Bíró Lászlóra ez igaz lehet –, akkor nem szabad azt a jelöltet indítani

– mondta Bana, aki Bíró Lászlót a szerencsi választás után bírálta a támadhatósága miatt.

Nem véletlenül merülhetnek fel aggályok Bíróval kapcsolatban: ő volt az, aki a gyanú szerint varrodai munkavállalókat károsíthatott meg a Hegyalja-Mix szociális szövetkezet tulajdonosaként, így – Tényi István és Hadházy Ákos feljelentése nyomán – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt eljárást indított ellene. A baloldali koalíció által elfogadott feddhetetlenségi nyilatkozat ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy jelölt csak az lehet, aki eddigi munkája során „a magyar és az uniós adófizetőket nem károsította meg”.

Korainak és zsákutcának nevezte lapunknak Bíró elindításának bejelentését Varga-Damm Andrea független képviselő.

– Nem értem ezt a sietséget, szerintem rosszak Jakab Péter tanácsadói

– mondta a Jobbik egykori politikusa, aki szerint azzal, hogy ilyen hamar bejelentették Bíró indulását, „azt gondolják, majd a Jobbik járhat el különböző alkukban, de ez valójában nem így van”. – A baloldalnak van egy százötven éves partizántörténete, megtanultak taktikázni, a Jobbik meg tegnap óta csinálja a politikát – érvelt a politikus, aki feleslegesnek tartja a baloldali koalíció által kreált feddhetetlenségi nyilatkozatot. – A jelölteknek kellene feddhetetlennek lenniük – tette hozzá.

A Jobbik továbbra is erőlteti az időközin vereséget szenvedő Bíró László indulását

Nem tartja Sneider Tamás különösebb meglepetésnek Bíró László elindítását az előválasztáson, mert a jelölt a borsodi körzetben – ahogyan az egykori jobbikos elnök a Magyar Nemzetnek fogalmazott – a „Jobbik erős embere”.

– A feddhetetlenségi nyilatkozat és a korrupcióellenes küzdelem is egy egyszerű fügefalevél, sokat nem számít, hiszen akár a DK soraiban, akár más pártoknál is lesznek olyan emberek, akik „nem lennének odavalóak” és nem felelnének meg ennek a nyilatkozatnak sem

– mondta Sneider Tamás, hozzátéve: amúgy sem ez a dokumentum fogja eldönteni, hogy kik indulnak el a 2022-es választáson. Hozzátette: Bírót hiába ítélnék el jogerősen költségvetési csalás miatt, az ilyen ügyek évekre, akár a 2026 utáni parlamenti ciklusra is elhúzódhatnak, így vádemelés esetén sem léptetné őt vissza a szivárványkoalíció.

– A jobbikos jelölt így sokat nyert azzal, hogy a NAV csak decemberben kezdte meg az eljárást ellene

– fejtette ki az egykori elnök.

Álca a baloldali előválasztás

– Sakkoznak, és hátsó tárgyalások folynak az ellenzéken belül, hogy ki melyik körzetet kapja majd meg. Ebbe időként bezavarnak a kisebb pártok, például a Momentum vagy az LMP, amik talán annyira nem részesei ennek az egész rendszernek – mondta Sneider Tamás, aki a baloldali előválasztást csupán álcának és előre lejátszott meccsnek tartja, ugyanis „azt az eredményt nem fogja elérni, hogy csak feddhetetlen, tiszta jelöltek kerüljenek be a parlamentbe a baloldali pártok részéről”. Nem ő az egyetlen, aki hasonló véleményt fogalmazott meg az összefogásról: Mirkóczki Ádám, Eger egykor jobbikos polgármestere lapunkban időzített bombának nevezte a szivárványkoalíciót, majd arról beszélt: kérdéses, hogy az ellenzéki pártok valóban hajlandók-e teljes mellszélességgel beállni egy-egy megosztó személyiség mögé, amennyiben ilyen jelölt győz az előválasztáson.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.