Vörösiszapper: negyedszer várható ítélet a mai napon

Tizenhárom vádlott esetében súlyosabb ítéletet, illetve bűnösség megállapítását indítványozta az ügyész csütörtökön a vörösiszapperben. A tíz ember halálát és több száz ember súlyos sérülését okozó tragédia miatt ma ismét ítéletet hirdethetnek.

2019. 12. 06. 12:06
Residents take a break during clean up works in the flooded village of Devecser
Kolontár, 2010 – tíz halott, majdnem háromszáz sebesült Fotó: Bernadett Szabo Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedszer is tárgyalni kezdték csütörtökön a kilenc évvel ezelőtti vörös­iszap-tragédia ügyét, immár másodszor a Győri Ítélőtáblán. Az ügyész 13 vádlott terhére jelentett be fellebbezést a Győri Törvényszék elsőfokú ítélete ellen, egyebek mellett súlyosítás ­miatt. Ugyanakkor a II. rendű vádlott védője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, mivel szerinte nem volt törvényes a bírói tanács felállása, a megismételt elsőfokú eljárást levezető bírói tanács elnöke ugyanis nem rendelkezett az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezésével.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörös­iszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, 227 ember szenvedett borzalmas égési sérüléseket, több száz lakóház lakhatatlanná vált.

Kolontár, 2010 – tíz halott, majdnem háromszáz sebesült
Fotó: Reuters

Az ügyben 2012 januárjában tizenöt ember ellen emeltek vádat. A Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól, mivel szerinte a katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot eljárási szabálysértések miatt, majd a Győri Törvényszékre került az ügy, mivel addigra minden veszprémi bírót kizártak a megismételt eljárásból. Idén február 4-én tíz ember bűnösségét mondta ki a Győri Törvényszék. Az I. rendű vádlott B. Zoltán cégvezető fogházban letöltendő két év és hat hónap szabadságvesztést, a II. rendű vádlott D. József műszaki szolgáltatási igazgató fogházban letöltendő két év szabadságvesztést kapott. A bíró a III. rendű vádlott F. Józsefné laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőt, a IV. rendű vádlott Sz. Tibor diszpécsert, az V. rendű vádlott G. József hidrátgyártás-üzemvezetőt, a VI. rendű vádlott P. Ferenc vörösüzemi területfelelőst, a VIII. rendű vádlott L. László hidrátgyártás-termelési vezetőt és a XIV. rendű vádlott P. Sándor szivattyúkezelőt is bűnösnek találta. Valamennyien egy év szabadságvesztést kaptak, végrehajtásában két évre felfüggesztve. A VII. rendű vádlott pénzbüntetést, a XIII. rendű pedig megrovást kapott. Öt vádlottat felmentettek a vádak alól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.