Z. Kárpát: A Jobbik tartalék pártja csak adminisztrációs ügy

Technikai kérdésnek nevezte Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, hogy pártja idén februárban tartalék pártot hozott létre. Bana Tibor másik alelnök szerint a kormánypártok lépéseitől függ, hogy a Jobbik milyen alternatív megoldást talál ki az életben maradásra.

2019. 09. 12. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy titokban tartalék pártot hozott létre a Jobbik februárban, pusztán adminisztratív, technikai ügynek tartja a párt alelnöke. Z. Kárpát Dániel szerdán a Jobbikot átmentő új szervezet létrejöttét firtató újságírói kérdésre azt mondta: az ügy sehogyan sem áll, az önkormányzati választási kampány közepén a Jobbikot nem az adminisztratív kérdések kötik le.

Az országgyűlési képviselő szerint tehát a pártjának gazdasági és politikai átmentését célzó párhuzamos szervezet létrehozása, ami a tagság kihagyásával történt, nem említésre méltó. Főleg amiatt feltűnő ez a hozzáállás, hogy a szintén februári rendkívüli kongresszuson megnyitották a kettős tagság lehetőségét, úgy, hogy a Jobbik tagjai csak olyan szervezetbe léphetnek be, amely 2019. február 23-a után alakult, és amelyet az elnökség meghatároz számukra.

Akár az exelnök, Vona Gábor is feltűnhet a másodalakulatban
Fotó: Mirkó István

Ismert: a Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy februárban a Jobbik, megteremtve gazdasági és politikai átmentésének lehetőségét, tartalék pártot hozott létre. Erről Szűcs Imre Bács-Kiskun megyei elnök számolt be közösségi oldalán. A létrehozott párt nevét nem árulta el, de az mindenképpen alátámasztja a párhuzamos szervezet megalakításának tényét, hogy a februári rendkívüli pártkongresszus alapszabályban rögzítette a kettős tagság lehetőségét. Erről Szilágyi György, a Jobbik-frakció tagja azt mondta, egy párhuzamos szervezet létrehozásának lehetőségéről döntöttek, a tanácskozáson elfogadott alapszabály-módosítás alapján pedig a párt tagjai „különösen indokolt esetben”, a pártelnökség írásos jóváhagyásával más szervezetbe is beléphetnek. – A cél az, hogy legyen eszköz a kezünkben, hogy tudjunk továbblépni szükség esetén – ismerte el.

A Jobbikot átmentő párt létrehozását attól tették függővé, hogy az ÁSZ által január végén megállapított 136 millió forintos tiltott támogatás visszafizetésére kapnak-e részletfizetési lehetőséget. Március közepén a Jobbik megkapta ezt a Magyar Államkincstártól, a megszűnés közvetlen veszélye tehát elmúlt. Így nem zárható ki, hogy átmenetileg elhalasztották az új szervezet bejegyzését.

Bana Tibor, a Jobbik másik alelnöke pár napja úgy reagált a fentiekre, hogy az önkormányzati választás után kialakult helyzettől és a kormánypártok lépéseitől függ, milyen alternatív megoldást talál ki az életben maradásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.