Zuglónak az adózással is meggyűlt a baja

Ezer sebből vérzik a főpolgármesteri posztra pályázó Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette Zugló gazdálkodása. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly revízióra kényszerítette a kerületet, az ügyben a parkolási és ingatlaneladási bevételek is érintettek voltak. Az Állami Számvevőszék lapunknak megerősítette: még hátravan a milliárdos veszteséget okozó parkolási szerződéssel érintett évek vizsgálata.

2019. 06. 06. 9:45
null
Káosz a hivatalban. Ezer sebből vérzik a gazdálkodás Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Karácsony Gergely nemhogy a főváros, de még egy kerület vezetésére is alkalmatlan. Minden egyes nap, amit Zugló élén tölt el, az egymillió forintos kárt okoz a kerületieknek, ő mégis valamilyen oknál fogva életben tartja és védi a botrányos parkolási szerződéseket. Zugló az elmúlt években semmit nem fejlődött, a kerület gazdálkodása pedig ezer sebből vérzik” – közölte a Fidesz annak kapcsán, hogy több olyan hír is napvilágot látott, amelyek arra utalnak, gondok vannak a XIV. kerület gazdálkodásával.

Ezt támasztja alá a PestiSrácok értesülése is, amely szerint a NAV hónapokon át vizsgálódott még tavaly év végén a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzatnál. A lap szerint a 2017-es teljes évre és a 2018-as év első fél évre vonatkozó adóbevallásokban több száz millió forint adóköteles bevétel hibádzott. Az egyik hibás bevallási tétel a botrányokat kiváltó parkolási üzletág. A cikk szerint a kerületnek eddig milliárdos veszteséget okozó fizetőparkolás bevételéről másfél éven át gyakorlatilag megfeledkeztek, vagy ha szerepeltették is a bevallásban, rosszul, de az ingatlanok értékesítési, bérbeadási bevételei utáni adóelszámolással is voltak problémák. Ezeket több esetben közérdekű lakás-kiadásként, illetve közterület-használatként tüntették fel, ami adómentes.

A vizsgálatot követően az adóhatóság önrevízióra szólította fel a zuglói hivatalt, amelynek az 2018 októberére eleget tett, megúszva ezzel a súlyosabb következményeket. Az önkormányzat adóbevallással kapcsolatos fejletlenségét, kapkodását kerületi forrásaink is megerősítették. Amint azt a Magyar Nemzet a zuglói költségvetési bizottság tavaly év végi ülésének jegyzőkönyve alapján már megírta: Papp Imre jegyző szerint a városrész valójában hitelből él, a bevételi oldal „sanyarú”, Karácsonyék pedig mintegy 2,9 milliárd forint értékben ingatlanok eladásából csökkentenék az egyensúlytalanságot, ami további kockázatot jelent a költségvetésre nézve. A jegyző szerint a kerület mindenről és mindenkitől lemaradt, és egy alföldi középvárosban különb az egészségügy, az óvoda és a bölcsőde.

Káosz a hivatalban. Ezer sebből vérzik a gazdálkodás
Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzet tegnap azt is megírta, hogy már korábban is voltak hiányosságok a zuglói önkormányzat tevékenységében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) utóellenőrzése szerint, azonban a milliárdos parkolási botrány időszakának kerületi gazdálkodását még nem vizsgálták. A hivatal lapunk kérdésére megerősítette: a 2017-2018-2019-es évekre vonatkozóan a fővárosi kerületi önkormányzatoknál az ÁSZ nem végzett ellenőrzést, tekintettel arra, hogy a 2018. év gazdálkodásának zárása néhány nappal ezelőtt volt, továbbá a 2019. év jelenleg is folyamatban van. Azt is megjegyezték: amennyiben egy jelzéssel bűncselekményre utaló gyanú kerül az ÁSZ látókörébe, az ilyen ügyeket a számvevőszék átteszi az eljárásra, intézkedésre jogosult illetékes állami hatósághoz, a vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően.

Karácsony Gergely tegnap egy sajtótájékoztatón a kerületi adóhatósági és ÁSZ-vizsgálatot firtató kérdésekre úgy reagált: „Semmilyen olyan vizsgálat nem volt az önkormányzatnál, amely ne lenne rutinszerű, és semmilyen bírságot nem szabtak ki rájuk.” Megjegyzendő, hogy bírságról senki nem is beszélt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.