Sorozatunk ötödik részében olyan csodaszereket vettünk górcső alá, amelyek jelentősen hozzájárulnak szervezetünk immunrendszerének erősítéséhez. Ezek a szerek akkor is segítenek, ha már megvan a baj, és betegek vagyunk. Hat tipp a jobb immunrendszerért.
A lapacho fa kérge az egyik leghatékonyabb baktérium-, vírus és gombaölő hatásokkal rendelkező gyógytea. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékeli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését és támogatja az immunrendszer aktivitását. Egy liter vízhez 2 evőkanál vagy 3-4 filter (Actimun tea) fakérget kell számítani, 10-15 percig főzni kell, majd még 10 percig áztatni, mielőtt elfogyasztjuk. Négyhetes kúraszerű fogyasztása csökkenti a fertőzésekre való hajlamot és lerövidíti a kialakult fertőzés gyógyulási idejét. Használhatjuk inhaláláshoz is, mert remekül enyhíti az orr- és a légúti nyálkahártyák gyulladását. Akinek hőemelkedése van, az zuhanyzás után készítsen magának egy kellemes meleg lapacho teás fürdőt, garantáltan hamarabb kiheveri a náthát.
Hogyan működik az immunrendszerünk?
Baktériumok milliárdjai védenek bennünket
Mi gyengíti az ellenállásunkat?
Hogyan aktiváljuk az immunrendszert?
A másik fontos dél-amerikai immuntréner a macskakarom. Kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható, ilyenkor elegendő kisebb mennyiség is. Azonban ha a már meglévő bajt szeretnénk orvosolni, átmenetileg emeljük meg az adagot. Az érzékenyebb gyomrúak csak evés közben vagy után fogyasszák. Ma már többféle készítmény kapható az üzletekben, érdemes utánajárni, melyikben van a legkevesebb tetraciklikus oxindol-alkaloid, mert ha az jelentős mennyiséget tesz ki, akkor csökken a készítmény immunstimuláló hatása.
A hazánkban az utóbbi időben komoly támadásokat megélt gyümölcs hatóanyagai hatékony csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Jó hatással alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére. Fontos persze itt is a készítmény eredete és formája, mert a hatásért felelős enzimek rendkívül bomlékonyak. Ezért talán célszerűbb a stabilabb, kapszulázott formát választani. Természetesen ez sem csodaszer, így más gyógyszereket nem helyettesíthet.
A Shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek. Számos kórházban alkalmazzák a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg a Shiitake-kivonatot, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat. Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink található, amely aktivizálja az immunrendszert. A gombapor néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japán kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget ad egyes vírusokkal szemben.
A Bíbor kasvirág frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát. Ha ez az anyag rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását. A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább a visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek és daganatos betegségek kiegészítő kezelésére ajánlható.
Már kis adagban is jelentősen aktiválja az immunrendszert, fokozza a szervezet stresszel és fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét a tajgagyökér. Legfontosabb hatóanyaga az eleuterozid-B, ami serkenti a fehérvérsejtek termelődését, fokozza azok aktivitását. Fő felhasználási területe: kimerültség, stresszel összefüggő immungyengeség, vegetatív idegrendszeri stabilizálás.