Az emésztés folyamata sosem áll le, a gyomor és a bélrendszer egész nap dolgozik. A hibátlan működésnek négy feltétele van, ezek mindegyike fontos az egyensúly megtartásához:
Az emésztés folyamata sosem áll le, a gyomor és a bélrendszer egész nap dolgozik. A hibátlan működésnek négy feltétele van, ezek mindegyike fontos az egyensúly megtartásához:
A lustálkodás, a mértéktelenség, a stressz beteggé teszi az emésztőrendszert, és így a test legfontosabb védelmi vonalára, az immunrendszerre is hatással van.
A népi gyógyászat bevált szere. A belőle készült tea vagy koncentrátum megnyugtatja az emésztőrendszert, nyákanyaga eredményesen csillapítja a gyomor és a béltraktus görcsös fájdalmát. Illóolaja és flavonoidjai csökkentik a gyulladást, továbbá védik a gyomor nyálkahártyáját. Nagy előnye, hogy a terhes és szoptatós mamák is biztonsággal fogyaszthatják.
Tipp: Hányás és hasmenés esetén is hasznos, hiszen megnyugtatja a gyomrot és a beleket, továbbá jó folyadékpótló szer. Ha ilyen célból isszuk, 1 evőkanál szárított virágzatot forrázzunk le 1 csésze vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le. Napközben maximum 5 csészényit fogyasszunk belőle, emellett igyunk bőségesen fekete teát is.
Magyar ánizs, ánizskapor vagy bécsi kömény: sokféle néven ismert ez a növény, amely elsősorban a benne található anetolnak köszönheti gyógyhatását. Serkenti az emésztőrendszer működését, oldja a görcsöket, megszünteti a felfúvódást.
Tipp: A teát mindig frissen kell elkészíteni. Ehhez 1 teáskanál édesköményt öntsünk le 1 csésze forró vízzel, lefedve hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Az étkezések között, melegen fogyasszunk el belőle 1-1 csészényit. Gyerekek is ihatják, számukra fele-fele arányban almalével hígíthatjuk. Vigyázat, az édeskömény sokaknál allergiás reakciót válthat ki!
A gyümölcsben lévő pektin segít enyhíteni a hasmenést, nem mellesleg pedig a vér koleszterinszintjét is csökkentheti, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora.
Tipp: Hasmenés vagy székrekedés esetén héjastól lereszelve fogyasszuk, mert így a leghatásosabb.
A zab szemtermése rostokat, B-vitaminokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaz. A növény értékes hatóanyagai akut gyulladás vagy savasodás esetén védik a gyomrot és a beleket az erősen maró emésztőnedvekkel szemben.
Tipp: Ha a fentiekhez hasonló problémánk van, kóstoljuk meg a zablevest! A zabpelyhet 1 órára tegyük hideg vízbe. Utána forraljuk fel, sózzuk meg, majd lefedve főzzük 40-60 percig. Az elpárolgott folyadékot állandóan pótoljuk forró vízzel. Az elkészült kását törjük át szitán. (Nem cserélhető fel turmixolásra!)
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.