Sok háztartásban már régen feledésbe merült ez a kiváló alapanyag, pedig aki használja, az tudja, mennyivel finomabbak a zsírban sütött húsok, a rántás, vagy a sütemények. Kevesen tudják, hogy a zsírok a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében is fontos szerepet játszanak, így azok, akik azt állítják, hogy káros az egészségre, azok hatalmas tévedésben élnek – olvasható a Mindmegette cikkében.
Számtalan országban a mai napig nagy népszerűségnek örvend a disznózsír az egészségre gyakorolt hatásai és persze a magas a füstpontja miatt (121-218°C).
Ezért nehezen ég meg, így sütésre is kiválóan alkalmas.
A világot megbolondító zsírellenesség egyébként még a hetvenes évek Amerikájából indult és teljesen hazavágta az egészséges étkezést. Bekerült a köztudatba az olajjal főzés, ami ráadásul sokkal ártalmasabb, mint a zsírral készített ételeink. Könnyű volt hatni az emberekre, ugyanis akkor a szakemberek úgy gondolták, hogy az elhízás és az érrendszeri megbetegedések egyik fő okozója a disznózsír és a vaj.
Ezt most és mindenkorra felejtsük el, és bátran helyettesítsük az étolajat az ár-érték arányban, minőségben és mérföldekkel egészségesebb disznózsírral, ami egyes sütemények elkészítésénél is gond nélkül bevethető.
Az étolajjal kapcsolatban jó tisztában lenni azzal, hogy bizonyítottan rákkeltő, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, hamar megavasodik, ráadásul a környezetünkre sincs jó hatással. Manapság a napraforgó olajért való rajongás egyik fő oka inkább a kényelem. Felhasználása valóban egyszerűbb, mint a disznózsíré, hiszen könnyebben szűrhető, tárolható, kezelhető, melegíthető.
Ám tegyük fel a kérdést magunkban; megéri változtatni szokásainkon, ha az egészségünket, ételeink ízét, a környezetünkre gyakorolt káros hatásokat és a pénztárcánkat is pozitív irányba befolyásolja?
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)