Egyszerűsített honosítás: csaltak a papírokkal

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetés ügyében vádat emelt az ügyészség három emberrel szemben.

MTI
2016. 11. 07. 10:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ibolya Tibor közölte: az ügy első- és másodrendű vádlottja, két nő a munkája révén ismerte meg egymást, majd baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az elsőrendű vádlott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, feladatainak jelentős részét tette ki a honosítási eljárások megindításával, az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés. A másodrendű vádlott idegenrendészeti segítőként járt el külföldiek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben, a harmadrendű vádlott pedig az ő élettársa volt az elkövetés idején.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott 2013 elején rábeszélte az elsőrendű vádlottat, hogy pénzért kedvezően járjon el olyan ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg, vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy mert nem beszéltek magyarul. A másodrendű vádlott ezért a kérelmezőktől körülbelül 250 ezer forintot kért, és ebből ügyletenként 10-20 ezer, de legfeljebb 50 ezer forintot átadott a bevándorlási hivatal ügyintézőjének.

Az ügyfelektől a kérelmeket, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás megindításához szükséges iratokat a másodrendű vádlott – többnyire a harmadrendű vádlott mint bűnsegéd közvetítésével és közreműködésével – juttatta el a bevándorlási hivatal ügyintézőjéhez, aki a jogszabályi feltételek hiányában is iktatta őket, majd megindította az egyszerűsített honosítási eljárásokat.

A vádlottak a vád szerint tizenkilenc külföldi állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi ügyészség a három vádlottat bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetéssel – az elsőrendű vádlottat a vesztegetés elfogadásával – vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, olvasható a főügyész közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.