Kétmilliárdot kell fizetnie az álbrókernek és társainak

Háromszáz rendbeli csalásban találták bűnösnek F. Attilát. Tizenegy év fegyházat kapott.

MTI
2017. 06. 26. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy év fegyházat kapott egy álbróker: háromszáz rendbeli csalásban találták bűnösnek. Tucatnyi társa is volt, rájuk szintén szabadságvesztést szabtak ki. Ráadásul több mint kétmilliárd forintnyi kártérítést közösen ki is kell fizetniük. A Fővárosi Törvényszék ma hirdette ki az elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítéletet.

A vádirat szerint a férfi 2010 végétől bennfentes kapcsolatokkal rendelkező, sikeres brókernek adta ki magát, hogy kiemelkedő hozamú és ugyanakkor kockázatmentes befektetési lehetőséget kínáljon. Összehangoltan működő, piramisszerű bűnszervezetet hozott létre, melynek kizárólagos célja az volt, hogy a vele és társaival kapcsolatba kerülők pénzét megszerezze.

A vádlottak tagadták a bűncselekmények elkövetését. F. Attila lényegében azzal védekezett, hogy az összegyűjtött pénzt nem sikerült befektetni, illetve továbbadta egy meg nem nevezett személynek. Társai pedig arra hivatkoztak, hogy a befektetésre kapott pénzt továbbadták a szervezetben felettük állóknak, és így ők maguk is az ügy áldozataivá váltak.

Az ügyben kiszabható büntetés a bűnszervezet miatt egyébként akár 20 év is lehetett volna, a törvényszék azonban figyelemmel volt a „sértetti közrehatásra” is. Ez azt jelenti, hogy a károsultak nem voltak körültekintők, amikor a pénzüket irreális, közgazdaságilag nem igazolható hozamok ígéretével befektették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.