Vádat emeltek Tompa Eszter gyilkosa ellen

A férfi 2003 szeptemberében elütötte, majd megölte a fiatal lányt.

MN
2017. 12. 18. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirati tényállás szerint az akkor 23 éves férfi figyelmetlenül vezetett, emiatt autójával fellökte az előtte kerékpározó 22 éves lányt Győrben. A sértett az ütközéstől elesett és elvesztette az eszméletét. A vádlott a halottnak hitt lányt a csomagtartóba tette, majd elindult, de néhány perc elteltével hangokat hallott a csomagtartóból.

A férfi el akarta kerülni a baleset miatti felelősségre vonást, ezért elhatározta, hogy megöli a lányt. Nem hajtott tovább úti célja, Bőny felé, hanem egy földútra kanyarodott és egy fás-bokros területen megállt. Kinyitotta a csomagtartót, a kézzel-lábbal védekező lányt onnan kirángatta, több méteren át vonszolta, majd legalább fél órán át ütötte-verte és fojtogatta.

Miután a lány meghalt, a holttestet a helyszínen hagyta, az autóval hazament, de sötétedés után visszament érte és a Mosoni-Duna árterére vitte. Az autót egy elhagyatott helyen hagyta, ismerősének pedig azt állította, hogy a járművet ellopták, emiatt együtt feljelentést is tettek. Másnap az autót a rejtekhelyéről ismeretlen helyre szállította.

A lány a közlekedési balesetben legfeljebb nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bántalmazás következtében halálát elhúzódó fulladás okozta.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság idén januárban közölte, hogy a 36 éves gönyűi gyanúsított korábban soha nem látta az áldozatot, s telefonált, amikor elsodorta a kerékpározó lányt. A férfi a gyilkosság után az autót egy illegális szlovákiai bontóba vitte, ezért nem találták meg a rendőrök.

A férfit idén január 11-én fogták el otthonában, miután egy másik bűncselekmény miatt a rendőrség látókörébe került. A férfi beismerő vallomást tett.

Mint megírtuk, a 22 éves nőt egy 5 és egy 13 éves lány látta utoljára életben. Tompa Eszter 2003. szeptember 22-én kora délután biciklizett el mellettük Győr külterületén, Sashegypusztán. A gyerekek kétszáz méterre lehettek tőle, amikor azt észlelték, hogy egy autó megáll mellette, a vezető kiszáll, majd visszaszáll és elhajt. Ezt követően a pincérként dolgozó fiatal nőnek hűlt helye volt, csak biciklije feküdt az úttest mellett. Tompa Eszter holttestét egy nappal később találta meg egy kutyasétáltató Győr túlsó felén, a Mosoni-Duna töltésén. A hatóság vizsgálatából arra lehetett következtetni, hogy a lányt először bántalmazták, a földön vonszolták, a nyakát szorongatták, végül zsinórral megfojtották.

A gönyűi férfi elfogása után Károlyi Zoltán rendőr alezredes elmondta, hogy a gyanúsított meg sem próbált ellenállni, megtörve tűrte az intézkedést. Kiemelte, hogy az elkövető tettéről senkinek nem beszélt, élettársát sem avatta be. Beismerő vallomásából egyértelműen kiderült: tizennégy évig rettegésben élt, azzal kelt és feküdt, hogy bármikor elkaphatják.

Mint kiderült, a sofőrként dolgozó elkövető korábban azért nem került a rendőrség látókörébe, mert közte és az áldozat között semmilyen kapcsolat nem volt, nem ismerték egymást, soha nem találkoztak. A gyerekek tanúvallomása is félrevezető volt: nem stimmelt a kocsi színe, és ellentmondásos volt a leírása is.

A sajtótájékoztató után egyébként elmentünk a férfi lakhelyére is, hogy a szomszédoknál érdeklődjünk. Környezetében még nem mindenki tudta, miért vitte el a rendőrség, de aki tisztában volt a történtekkel, az is megdöbbent a tényeken. Seftelő és ügyeskedő emberként ismerték, de azt feltételezni sem merték róla, hogy ilyen súlyos bűncselekményt követett el. A történetben különösen rettenetes, hogy a balesetet pénzbüntetéssel megúszhatta volna, mint ugyanis kiderült, áldozatának az ájuláson túl semmi baja nem történt, csontja sem tört.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.