Több mint tizennégy éve kezdődött az iPhone-őrület

2007. június 29-én kerültek a boltokba az első iPhone-ok, már ekkor emberek tízezrei várakoztak az Apple üzletei előtt, és számos boltban a nyitás után fél órával elfogyott az összes készülék. A Híradó.hu segítségével összeszedtünk néhány érdekességet a korszakalkotó telefonról.

Forrás: hirado.hu2021. 07. 10. 16:14
null
2007. június 29-én kerültek a boltokba az első iPhone-ok Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2007. január 9-én jelentette be San Franciscóban Steve Jobs az iPhone-t. Szavai szerint aznap az Apple „újra felfedezte a telefont”.

Június 29-én pedig már a boltokban is elérhetővé váltak az első iPhone-ok. Először két modell közül választhattak a vásárlók, a 4 gigabájtos tárolókapacitással rendelkező típust 499 dollárért árulták, a 8 gigabájtost pedig 599 dollárért.

Már az első iPhone megjelenésekor emberek tízezrei várakoztak az Apple üzletei előtt, számos boltban a nyitás után fél órával elfogyott az összes készülék. Azóta igazi kultusz alakult ki az iPhone-ok körül, az évforduló alkalmából a Híradó.hu összegyűjtött néhány érdekességet a korszakalkotó telefonokról.

Steve Jobs szellemisége

Az iPhone természetesen nem jöhetett volna létre Steve Jobs, az egyik legnagyobb hatású techguru közreműködése nélkül. Ő 1997-ben tért vissza az Apple-höz, és néhány éven belül felvirágoztatta a céget. A mindig viselt teniszcipője, kopott kék farmerje és fekete garbója sokak emlékeiben máig élesen él. Munkatársaival ő volt az, aki nem termékeket, hanem sokkal inkább élményeket akart eladni az embereknek. Ez a szemlélet mozgatta az iPhone létrehozását is, ami a világ első szép, letisztult formavilágú telefonja lett.

Nem telefonnak indult

Az iPhone fejlesztésének kezdetekor egy forradalmi tabletet szerettek volna létrehozni. Amikor azonban Steve Jobs kipróbálta a fejlesztendő eszköz virtuális billentyűzetét, akkor változtatta meg a teljes koncepciót a későbbi iPhone-ra.

Az iPhone projekt kódneve

Az Apple 2005-től dolgozott az iPhone-okon titokban, a projekt kódneve „Project Purple 2”, azaz „Lila projekt 2” volt. Csak néhány mérnök és alkalmazott tudott a cégnél a fejlesztésről.

2007. június 29-én kerültek a boltokba az első iPhone-ok
Fotó: Flickr

Az „i” betű

Minden Apple termék neve az „i” betűvel kezdődik, azonban nem biztos, hogy mindenki tudja ennek az eredetét. Steve Jobs még 1998-ban jelentette be az iMac-et. Ekkor mondta el, hogy az „i” betű az internetet takarja. Ebben az időben a világháló még meglehetősen új dolognak számított, és a cég azt akarta ezzel jelezni, hogy a készülékkel könnyen lehet használni a számtalan lehetőséget nyújtó internetet. Később hozzátették, hogy az „i” szintén utal az inspirációra, az utasításra (instruct), az egyénire (individual) és a tájékoztat (inform) kifejezésekre is.

9:41 a képeken

A reklámokban látható iPhone-okon mindig 9:41 az idő. Ennek hátterében egy érdekes történet áll. Az első iPhone-t Steve Jobs 9:42-kor mutatta be, ezt már előre kiszámolták, ezért a prezentációján szereplő képeken látható telefonokon is ez az idő szerepelt. Később 2010-ben, amikor pedig az első iPad-ot mutatták be, akkor ez 9:41-kor történt meg. Ettől kezdve látható az összes reklámban a telefonokon a 9:41-es idő.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.