Nem állítja meg a rossz idő az ünneplőket

Esernyők és esőkabátok színezték tarkára a rakpartot és a budai Várat.

tt
2014. 08. 20. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Ízek Utcájában Magyarország 2014-es, a somlói galuska ihlette tortája mellett számos házias, kézműves húskészítmény, sajt, lekvár és Szent István-napi kenyér is kapható. A középpontban idén a külhoni magyar konyhák ételei állnak. Az erdélyi konyha jellegzetességei között kóstolhatnak a helyszínre érkezők puliszkát, tárkonyos mustárral kínált sült kolbászt, vargányás marhatokányt, báránycsorbát, vargányás és babos falatkákat és vinetát (padlizsánkrémet) is.

Lázár: Magyarország csak akkor bólogat, ha egyetért valamivel
Áder: A magyarok elindították a szétszakított Európa újraegyesítését
A Szent Korona Kutatócsoport

Kertész és Rubik átvette a legmagasabb kitüntetést
Több országban lehetnek a Szent Jobb részei
Szűz Mária és Szent István

A Vajdaság konyháján az intenzív fűszeres ízek kedvelőit várják, akik egyebek mellett grillezett és szabad tűzön sült húsok, balkáni sült bab, pljeskavica, rác pácban érlelt jércemell, ajvárral, kajmakkal (paprikás, paradicsomos csípős mártásokkal) kínált kolbász és padlizsános lecsó közül is válogathatnak. Az Alpokalja ételeit a sörben pácolt süldő malac és a sertésből készülő wurst képviseli, illetve az olyan parasztételek, mint a stircelt krumpli (liszttel együtt pirított krumpli, tejföllel, aludttejjel), a dödölle (krumplis tésztagombóc tejfölösen, pirított szalonnakockákkal) és a szalonnás pirított savanyúkáposzta.

A Felvidék standjainál palóc sült tarját, juhtúrós jércetokányt, tócsnit és lapcsánkát, krumplis stercet és kacsahúsos káposztát is lehet enni, a kárpátaljai konyhát pedig a káposztás hús képviseli. Ezenkívül számos jellegzetes zöldségkrém, gyógyteák, házi méz is kapható a vásáron, de még tejfölszappant és „csodaszarvaskolbászt” is lehet kapni. Megkóstolhatók emellett a legjobb magyar borok, pálinkák, kézműves sörök és ciderek is, a gyerekeknek pedig igazi házi gyümölcsleveket kínálnak a termelők. Az édesszájúak házi marcipánnal és grillázzsal, az év fagylaltjával, valamint cukor- és tejmentes fagylaltokkal koronázhatják meg az étkezést.

A budai Várban a mesteremberek várják a látogatókat: a 28. Mesterségek Ünnepén a fémművesség, így a kovácsok, ékszerkészítők, harangöntők, késesek, rézművesek, tojáspatkolók és ólomkatona-készítők mutatják be tudásukat a kosárfonók, mézeskalács-készítők, gyertyaöntők, fazekasok és egyéb ősi szakmák képviselői mellett.
Az idei díszvendég Törökország, így a helyszínre érkezők megtekinthetik a török gyöngy-, üveg- és borostyánékszer-készítők, fazekasok, selyem- és gyapjúművészek alkotásait, valamint több kirgiz és üzbég kézműves mester munkáját, akik a hol eleredő, hol alábbhagyó eső ellenére is töretlen lelkesedéssel készítik és kínálják portékáikat.

Az államalapítás ünnepén immár hagyományosan a Vöröskereszt is várja az önkéntes véradókat, a fővárosban a Magyar Ízek Utcájánál, a Széchenyi fürdőnél és Csepelen is. Augusztus 20-án hagyományosan a Parlament is megnyitotta kapuit a látogatók előtt: az Országház egészen 16 óráig látogatható az állami ünnepen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.