Hajlamosak vagyunk azt mondani – és elhinni is –, hogy a magyar konyha egészségtelen. Van benne némi igazság, de csak részben. A magyar ételek ugyanis pont annyira egészségtelenek, mint a világ bármelyik más nemzetének ételei. Ez ugyanis attól függ, hogy az adott éghajlaton, az adott mezőgazdasági lehetőségek mellett milyen nyersanyagok állnak a szakácsok rendelkezésére, és azokat hogyan használják.
Magyarországon is akadnak szép számmal olyan élelmiszerek, amelyeknek fogyasztása révén többet tehetünk egészségünkért. Ilyenkor ősszel is össze lehet válogatni 10 ételt, melyekre érdemes több figyelmet fordítani. Gyakran sétálunk el mellettük a piacon, meg sem fordul a fejünkben, hogy egy másik, hasonló termék helyett ezt kellene választanunk, és akkor nemcsak üres kalóriákat, hanem rendkívül értékes tápanyagokat is juttatnánk szervezetünkbe.
Íme a magyar konyha őszi Top 10-es listája. Végtelenül egyszerű, nem drága, hétköznapi. Ezért nem vesszük észre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakértői segítettek a felfedezésben. Az élelmiszerek részletes leírását a linkekre kattintva tudják elolvasni.
A hagyományos kásákon túl a köles gyakorlatilag az előételtől a desszertig bezárólag étlapra kerülhet. A hurka töltésénél kiválthatja a rizst vagy a zsemlét, lehet rétes tölteléke, más lisztekkel kombinálva süthető belőle pékáru, de akár bébiétel összetevői között is szerepel, valamint lehet csíráztatni.
A szőlő egészségre gyakorolt kedvező hatásai közül kiemelkedő a gyulladás- és az LDL-koleszterin szintjét csökkentő, illetve a HDL-koleszterin szintjét növelő hatás. A szőlő és az étkezések alkalmával mértékkel fogyasztott vörösbor biológiailag aktív anyagokban gazdag, így gátolja a vérrögök kialakulását, s fokozza az értágító hatású nitrogén-oxid termelését. Naponta 1-2 dl vörösbor számottevően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Jótékonyan hat továbbá az immunrendszerre, segíti az emésztést és a bélműködést, így ajánlható székrekedés megelőzésére, kezelésére. Jótékony hatású a szőlőből készült lekvár, gyümölcslé vagy szőlőmagolaj is.