Helyes fejtartással a könnyed túrázásért

Egészségügyi problémák sora származhat abból, ha rossz pózban tartjuk a fejünket. A problémát szerencsére könnyű felismerni, és mindössze néhány gyakorlat rendszeres végzésével hatékonyan tehetünk ellene – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 03. 16:01
null
. A túrázás remek szabadidősport, különösen, amikor ülőmunkát végzünk Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern kor, az okostelefonok, számítógépek és egyéb technikai kütyük egyre gyakoribb használatának velejárója, hogy az emberek többsége rossz pozícióban tartja a nyakát, fejét, és erre túrázáskor a hátizsák cipelése is rátehet egy lapáttal. Ha a probléma ellen nem teszünk semmit, később nyak- és hátfájásra panaszkodhatunk, ami az idő múlásával egyre rosszabb lehet. Az alábbi Youtube-videón Chase J. Tucker személyi edző foglalkozik a témával, és ad hasznos tippeket minden természetjárónak.

„Egy túrám során készített fényképen tűnt fel, milyen rosszul tartom a nyakamat, és egyből tudtam, hogy ez ellen valamit tenni kell

– mondja videójában a hobbiként hosszú távú túrákra járó Tucker. – A rossz fejtartás több szempontból negatívan hathat az egészségre, egy tanulmány szerint akár harminc százalékkal is ronthatja a légzés hatékonyságát. A test működéséből kifolyólag minden negatív hatást kompenzál, így az is előfordulhat, hogy egy vádlisérülés hátterében is a rossz fejtartás áll.”

. A túrázás remek szabadidősport, különösen, amikor ülőmunkát végzünk
Fotó: PEXELS

Az első feladat a probléma felismerése, ehhez a legegyszerűbb, ha megkérjük valamelyik ismerősünket, hogy készítsen oldalról egy fényképet rólunk. A tükörben ne nagyon bízzunk, az ember önkéntelenül is kompenzálja a testtartását, amikor belenéz. Helyes testhelyzet esetén oldalról nézve a fülünknek függőlegesen egy vonalban kell lennie a vállunkkal. Ha előrébb van, az már nem jó.

A helyes fejtartás eléréséhez szükséges gyakorlatok 4:08 és 8:38 között láthatók, mindegyiknél a fejet tartó izmok megmozgatása a cél, és a látott mozdulatokat 20-30 másodpercig kell kitartani, háromszori ismétléssel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.