A hanyag tartás sok porckorongproblémát okozhat

A helytelen terhelés és a genetikai örökség is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Forrás: haon.hu2021. 09. 13. 13:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhos Nándor gyógy­tornász szerint a porckorongot érintő problémák manapság sokakat érintenek. Tapasztalata alapján elmondta, széles korosztály küzd vele, sokféle munkakörben dolgozó aktív középkorút és időseket egyaránt érint, de a fiatalokat sem kíméli, hiszen a tinédzsereknél a hanyag tartás miatt is kialakulhat. Figyelmeztetett: porckorongot érintő probléma esetén mindig szakember segítségét kell kérni.

Emlékeztetett, hogy a két fogalmat gyakran összekeverik, de meg kell különböztetni a porckorong kiboltosulását és kiszakadását. – Mind a kettő hasonlóan alakul ki. A kiszakadást, vagyis a sérvet általában megelőzi a kiboltosulás. Egyebek mellett az oldalról előre hajolva emelés, de a porckorong hosszú időn át tartó ferde terhelése is okozhat problémát. A ferde terhelés következtében, egyik oldalán kevés folyadék éri a porckorongot, ott dehidratálódik, kiszárad, míg a másik oldalán több folyadék éri és felpuhul, kitüremkedik – fejtette ki. Elmondta azt is, hogy a gerincnek az a jó, ha változatos, de nem túl nagy terhelés éri.

Juhos Nándor arról is beszélt, hogy a helytelen terhelés mellett genetikai okai lehetnek az esetlegesen kialakuló problémának. – Tipikus eset, ha fennáll egy csontosodási zavar. Ebben az esetben a csigolya zárólemezei élesebb szöget zárnak be, és bármit tesz az illető, a porckorongok mindig ferdén terheltek. Ezt gyerekkorban lehet kezelni, egyebek mellett fűzők segítségével vagy Schroth-terápiával. A kiboltosulás McKenzie-terapeuta segítségével nagy százalékban helyrehozható. A terápia jellemzően különféle pozíciók tesztelése, megtanítása. Tornával a porckorong visszakerülhet a megfelelő helyre. A sérv esete már nem ilyen egyszerű, itt már nem garantált a teljes regeneráció.

A szakember megjegyezte, hogy a legfontosabb a prevenció, mint mondta, a leghelyesebb, ha nem hagyjuk kialakulni a problémát. Hangsúlyozta, az iskolákban is érdemes lenne fókuszba emelni ennek fontosságát. Szavai szerint elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk a helyes testtartást és a hétköznapi mozgásokat, az ülést, az állást, a járást. Kiemelte továbbá, hogy jó, ha egyszerű gerinctornát is megtanulunk, vagy olyan módon sportolunk, hogy a gerincünket helyesen terheljük. Példaként az úszást említette mint legjobb tehermentesítő mozgásformát.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.