A túlzott magabiztosság életveszélyes

Egyre több tapasztalt sportember esik áldozatául a túlzott önbizalomnak. A veszélyt hajlamosak elbagatellizálni, és elkövetik az egyik legnagyobb hibát: egyedül indulnak útnak.

Forrás: CSUPASPORT2021. 09. 12. 14:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a nyár sem telt el halálos túrabaleset nélkül. A koronavírus-járvány miatt a szokásosnál eleve jóval többen vágtak neki a természetnek, de a problémát nem a tapasztalatlanságuk okozta, éppen ellenkezőleg. Az Egyesült Államokban megfigyelték, hogy a rutinos, jelentős szabadidősportmúlttal rendelkező férfiak meglehetősen nagy számban voltak elszenvedői valamilyen szerencsétlenségnek, nemegyszer tragikusnak.

A szabadban elszenvedett balesetek száma nyáron hagyományosan megugrik

– idézi Wes Riggins, a California Explorer Search and Rescue társaság elnökének véleményét a sfgate.com. – Kaliforniában a hőség szedi a legtöbb áldozatot, de idén egy másik trendre is felfigyeltünk: kifejezetten tapasztalt, jó kondícióban lévő férfiak is életüket vesztették. Az ő esetükben nem a felkészületlenség, inkább a felelőtlenség volt az ok, valami balul sült el, és képtelenek voltak segíteni magukon.”

A mentési munkálatokban is aktívan részt vevő férfi négy esetet is felsorolt. A 61 éves, ultratávokat is rendszeresen teljesítő terepfutó, Fred Zalokar a kijelölt túraútvonalakat figyelmen kívül hagyva vágott át a Yosemite Nemzeti Park erdején, amikor baj érte, és csak a holttestét találták meg az eltűnésének bejelentését követően. Hasonlóan járt a 37 éves Philip Kreycik is, aki 

egynapos túrára indult a Pleasanton Ridge Regional Parkba, de a feltételezések szerint eltévedt, és a keresőcsapatok csak 24 nappal később találtak rá holtan.

A 64 éves James Youngblom a Yosemite Nemzeti Parkban túrázott, és szintén odaveszett. A 36 éves Saulo Escalante a Mount Whitney csúcsára próbált feljutni, amikor megcsúszott és a mélybe zuhant. Mi a közös a felsorolt tragikus esetekben?

Mindegyik férfi egyedül, segítség nélkül volt a terepen.

„Bármennyire is felkészültek vagyunk, sokkal biztonságosabb, ha csoportosan vágunk neki az útnak” – folytatta Wes Riggins. 

A legtöbb baleset, amelynél a mentőcsapat tagja voltam, úgy történt, hogy az illető vagy egyedül indult az erdőbe, vagy leszakadt a társaitól és eltévedt. Sokan hajlamosak túlbecsülni a képességeiket, főleg ha már sok év tapasztalat áll mögöttük.

Pedig ilyenkor kell a legjobban észnél lenni. Az ember a túlzott önbizalom hatására hajlamos félvállról venni a dolgokat, és a hanyagság sokszor végzetes lehet. Baj esetén, társak nélkül ráadásul senkitől sem tudunk segítséget kérni.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.