A gyermekeknek joguk van a szeretetteljes élethez

Az ENSZ Közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot. Mintegy harminc évvel később, 1989. november 20-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt. Ez a nap a gyermekek jogainak világnapja – írja a haon.hu.

Forrás: MW2020. 11. 20. 14:05
null
November 20-a a gyermekek jogainak világnapja Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot. A dokumentum megfogalmazta többek között az állampolgársághoz, a névhez, vagy az oktatáshoz való jogot, ugyanakkor nem volt kötelező erejű. Mintegy harminc évvel később, 1989. november 20-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt, amely előírja a gyermekeknek az életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat. Ez a nap a gyermekek jogainak világnapja.

Kiemelt védelemben részesíti a gyermekkort Magyarország Alaptörvénye, hiszen leírja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz; a szülőnek joga van megválasztani a gyermekének adandó nevelést amellett, hogy köteles kiskorú gyermekéről gondoskodni, taníttatni; illetve, hogy a nagykorú gyermek köteles rászoruló szüleikről gondoskodni.

A gyermekek bántalmazástól és kizsákmányolástól való védelmére irányuló erőfeszítések a 1800-as években kezdődtek, korábban a gyermekeket szüleik tulajdonának tekintették a nagykorúságuk eléréséig.

– Azzal az illúzióval fel kell számolni, hogy ez a helyzet teljes egészében megszüntethető, azonban úgy gondolom, hogy nem lehetetlen kezelni – kezdte Sarkadi Veronika pszichológus. Mint mondta, a gyermeket ért erőszak, bántalmazás vagy kizsákmányolás előre teljességgel meg nem jósolható következményekkel járhat.

Bizonyos, hogy az erőszak, és akárcsak annak a szemlélése, de akár az elhanyagolás is átfogó személyiségbeli változást eredményezhet.

A pszichológus kiemelte: a gyermekjogok sérülését időben észlelni kell, mert amennyiben kezeletlen marad a helyzet, vagy nem a megfelelő eszközökkel próbálják meg a gyereket segíteni, ha figyelmen kívül marad az életkori sajátosság és szükséglet, akkor még az áldozatot segítő rendszer is képes az eredeti lelki sérülésre plusz terhet róni.

November 20-a a gyermekek jogainak világnapja
Fotó: Flickr

Sarkadi Veronika arról is beszélt, hogy a gyerekjogok tekintetében a felelősség megoszlik: a közvetlen környezet része az észlelés rendszerének, de nem követelhető a jogszabályi háttér feltétlen tudása részükről. Mint mondta, éppen ezért fontos, hogy a különféle szakmák együttműködjenek a gyermekek védelmének érdekében.

A gyermekjogok az adaptív élet elérésében mint belső iránytű vannak jelen az egyén számára. Az iránytű segítségével ugyanis az egyén egyrészt képessé válik az önálló életvezetésre, másrészt a segítség, a támogatás kérésére abban az esetben, ha gondjai akadnak.

A kellő alkalmazkodás mindig függvénye annak, éppen milyen körülmények veszik körbe a gyermeket, hiszen a boldogulási folyamat adott esetben jelentheti a puszta túlélést is

– hangsúlyozta Sarkadi Veronika. A pszichológus hozzátette: abban az esetben, amikor a gyermeknek nincsen joga ahhoz, hogy megtanulhasson adaptívan élni, akkor nincs alkalma a változó körülmények észlelésére, annak mérlegelésére, megértésére vagy megváltoztatására. Mindez a személyiségfejlődést negatív irányba terelheti, amelynek következtében az egyén felnőtt korban is küzdhet a rugalmas alkalmazkodás követelményeivel.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Hogyan legyen egyszerre nyugodt és hatékony a tanulás?

Életünk során hosszú éveket, évtizedeket töltünk tanulással, az iskolapadban vagy otthon. Ahhoz, hogy valóban hatékony és eredményes legyen a tanulás folyamata, fontos, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott légkört teremtsünk magunk körül.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.