A piték és a mákos guba igazi sláger az őszi napokon

Legfőképpen a meggyes, az almás és a szilvás édességek kerülnek előtérbe ősszel.

Forrás: MW2020. 11. 11. 9:30
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú, forró hónapok alatt jólesik a frissítő fagy­lalt, a nyári hőségnek azonban vége. A hűsítő finomságok helyét hamar felváltották a sütemények, torták és piték a cukrászdákban. A Napló Ladányi Krisztina cukrászt kérdezte arról, milyen ízek kerülnek előtérbe a borongós, esős őszi szezonban.

Sokakat szomorít el a pillanat, amikor a hőmérő higanyszála egyre csak visszább esik, amikor a fürdőruha helyett az esernyő kerül elő. Az őszi szezonnak is megvan persze a maga szépsége, a csodás, meleg színekben pompázó látkép mellett jóleső lehet bekuckózni kicsit, nem beszélve az illatos, őszi süteményekről, amelyeket csak így, a zorduló időjárás megjelenésével kívánunk meg igazán.

Ladányi Krisztina elmondta: a meggy, az alma, a szilva, a dió és a mák az, ami előtérbe kerül a fagylaltszezont követően. A cukrász szerint évek óta, így a mostani esztendőben is megfigyelhető, hogy halottak napja után hirtelen a karácsonyra való készülődés kerül fókuszba. – Ugyan a legtöbb cukrászdában már most megtalálhatók az ünnepi desszertek, azért tagadhatatlanul a piték számítanak az őszi időszak sztárjának. Reflektorfénybe kerülnek annak almás, szilvás, meggyes változatai, amiket javarészt fűszeresen, általában mézzel, fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal készítjük el, ettől az ízesítéstől lesz igazán őszies a hangulatuk. A pite elkészítéséhez vajas linzertésztát készítünk, amit vastag töltelékkel gazdagítunk. Azok a háziasszonyok, akik szívesen sütnek otthon őszi desszerteket, a díszítésben is elengedhetik a fantáziájukat, hiszen a linzertészta tökéletesen formázható, szaggatható, így bármilyen formát alakíthatnak belőle, akár szívecskékkel vagy őszi falevelekkel is látványossá tehetik az illatos süteményt. Emellett vannak úgynevezett nyers torták, amik elkészítése során semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk, ezek teljesen nyers összetevőkből készülnek. Ennek a desszertnek nem sült piskóta, hanem magvas, többek között datolyás, diós egyveleg az alapja, azon van rajta az almából, szilvából, meggyből készített szósz, arra aztán kókusztejszínes réteg, majd végül csokoládé kerül. Ezek a termékek nem számítanak vegánnak, mert ugyan cukrot egyáltalán nem, de egy kanál mézet teszünk bele, az pedig már állati eredetű összetevőnek minősül – részletezte a cukrász.

Hozzátette: ebben az időszakban nagy sláger a mákos guba. – Ezt a sokak által ismert édességet mi házi vaníliasodóval, kifliből és sziruppal készítjük. Ennek szokott lenni a párja a diós guba, de valójában nem is guba, mert ez nem kifliből, hanem kalácstésztából készül, diós cukorral, ezért ez az édesség nagyon hasonlít az aranygaluskára. Talán a mák és a dió alapanyagok miatt ezek már az ősz és a tél átmenetét képezik, többen asszociálhatnak a karácsonyi ünnepekre, de a fogyasztásuk egyértelműen megkezdődik már az őszi szezonban. Ugyanígy, a karamell egész évben jelen van, de igazán ősszel kezdik keresni, amikor már kicsit bekuckóznának a vendégek, amikor már hűvös van, és a nehezebb, a testesebb desszertekre vágynak a frissítő, citrusos fagylaltok után – mondta.

A cukrász szerint az őszi évszakok klasszikus, sokak által kedvelt alapanyaga a sütőtök, emiatt ez a zöldség gyakran köszön vissza a pitékben is. – Vannak olyan vendégek, akik rögtön kizárják a gondolatot, hogy megkóstolják, mert akarva, akaratlanul is magára a sült tök ízére asszociálnak, tévesen. A tökkel készült desszerteket főként mézzel, gyömbérrel ízesítjük, így ez még csak nem is sós sütemény, hanem valódi édes ízélményt nyújtó desszert. Sokan nagyon kedvelik, de egyértelmű, hogy megosztónak számít a palettán – mondta a szakember.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Néhány tipp ahhoz, hogy otthon is jól érezhessük magunkat

Ebben a hónapban már nehéz előre szabadtéri programot szervezni, hiszen azt gyakran elmossa az eső. Íme, egy kis segítség szórakoztató és pihentető családi tevékenységekről – akkor is, ha a négy fal közé szorulnak – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.