Hihetetlen méretű fogassüllőket fogott egy egyetemista a Balatonban

A 23 éves egyetemista gyerekkora óta foglalkozik a pergetés tudományával.

Forrás: likebalaton.hu2021. 05. 09. 11:24
null
A három kifogott fogassüllő közül ez volt a legnagyobb: több mint 80 cm Forrás: Kormanik Olivér
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztően gyönyörű fogassüllőket akasztott horogra május első hétvégéjén Kormanik Olivér. Az internet szabályosan felrobbant a gyönyörű halak fotói láttán. Az egyik példány jóval meghaladta a 80 centimétert. A 23 éves egyetemista gyerekkora óta foglalkozik a pergetés tudományával. Rengeteg energiát fektetett abba, hogy kifigyelje a legjobb balatoni süllőzős helyeket. Meg is kérdeztük, hogyan sikerült ilyen szép példányokat megfogni – írja a LikeBalaton.

– A hatalmas fogasokat látva, izgalmasnak tűnik a május 1-je.

– Nagyon vártam ezt a napot, mert a Balatonon előtte pergető-tilalom volt, amit május elsejével oldottak fel. Így ettől a naptól csukára, balinra és süllőre is lehetett horgászni. Hajnali ötkor mentem a partra, beálltam egy jónak vélt helyre, és a délelőtt folyamán három szép nagy fogast is sikerült fognom. Utána továbbálltam balinozni.

– Pontosan mekkorák voltak ezek a fogasok?

– Mindhárom kapitálisnak számít. A legnagyobb – faroktőig mérve – bőven 80 cm fölött volt, a másik kettő pedig 80 cm körüli.

– Pontos adatok nincsenek?

– Nincsenek. Ilyenkor nem méricskélek, mert vigyázni kell ezekre a halakra, nehogy összerúgják magukat a csónakban. Akkor ugyanis akár el is pusztulhatnak. A kopoltyúfedőnél kézben tartva kivettem belőlük a horgot, és – mivel sporthorgász vagyok – egyből visszaengedtem őket.

A három kifogott fogassüllő közül ez volt a legnagyobb: több mint 80 cm
Fotó: Kormanik Olivér

– A 80 cm fölötti volt az eddigi legnagyobb süllője?

– Az egyik legnagyobb.

– Egyáltalán hol fogta?

– Nem szeretném elmondani. Ha kitudódik, akkor a horgászok lerabolják a helyet. Maradjunk annyiban, hogy a keleti medencében.

– Ezek szerint nincs – úgymond – kollegalitás, és a horgászok nem árulják el egymásnak a legjobb süllőzős helyeket.

– Nem szabad elárulni. Másnap már akár 20-30 horgász is megszállhatja azt a helyet. Még a fotókat is úgy készítettem, hogy ne nagyon látszódjon a háttér. Egyébként rengeteg idő kitapasztalni, rájönni, hogy hol vannak ilyen nagy halak. Nem sok embernek adatik meg ekkora fogast fogni.

– Versenyezni is szokott?

– Nem. A Normark pergetőcsapatának teszthorgásza vagyok. 15 éve pergetek.

– Akkor már pici korában elkezdhette.

– Igen. Egy nagyon kedves családi barátunk vitt ki először balinozni, és ezzel úgymond “meg is fertőződtem”. Nagyon megtetszett. Videók és írások segítségével képeztem magam, rengeteg horgászműsort néztem, cikket olvastam tapasztalt pergetőhorgászoktól. A legtöbbet a Balaton vízén töltött sok-sok időnek köszönhetem. Amint akad egy kis szabadidőm, már megyek is le a nyaralónkba. Most, hogy online oktatás van az egyetemen, szerencsére sok időt tölthettem a tavon. A Budapesti Gazdasági Egyetemen turizmus-szakos hallgatója vagyok.

– Lehet, hogy a jövőben a Balatonon kamatoztatja majd a tudását?

– Igen. Az már biztos, hogy leköltözöm a Balatonra, és szeretnék majd ott munkahelyet találni.

A teljes interjú a gigászi fogassüllőket kifogó fiatal horgásszal ITT olvasható el.

A Szigetköz a kedvence a könyvíró horgásznak

Tíz éves korában ragadta el a horgászat iránti szenvedély, a halak szeretete és a fárasztás élménye a Szigetköz vizeinek rajongóját. A horgászat az életének fontos része lett, amiből állítása szerint nagyon nehéz kigyógyulni. Füredi Krisztián versenyhorgász nemrég adta ki első könyvét, melyben kezdő horgászoknak, gyermekeknek tanítja meg az úszós horgászat alapismereteit és a spiccbotos technikát – olvasható a Győr-Moson-Sopron megyei hírportálon, a kisalfold.hu-n.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.