Kivágták egy nottinghami ház falából Banksy művét

Kivágták a falból és elszállították szerdán azt a Banksy-képet, amelyet a világhírű utcaművész egy nottinghami ház téglafalára festett. A tavaly októberben megjelent kép egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol.

Forrás: MTI2021. 02. 18. 14:28
null
Kivágták egy nottinghami ház falából Banksy hulahoppozó kislányt ábrázoló művét Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Brandler galériatulajdonos a BBC-nek azt mondta, hogy egy hatszámjegyű összegért vásárolta meg a Banksy-képet, amelyet szakemberekkel vágatott ki egy nottinghami ház falából. Mint hozzátette, szeretné megóvni az graffitiművész alkotásait. Szerinte ugyanis az utca ártalmaitól műanyag lappal védett kép hosszú távon penészedne és károsodna a szabadban.

Brandler, akik korábban az utcaművész több más művét, köztük egy Port Talbot-i garázs faláról a Seasons Greetings című alkotást is megszerezte, arról is beszélt a BBC-nek, hogy a hulahoppozó kislány képét még idén ki akarja állítani a suffolki Moyse's Hall Múzeumban.

Kivágták egy nottinghami ház falából Banksy hulahoppozó kislányt ábrázoló művét
Fotó: Youtube

A nottinghami városi tanács azon fáradozott, hogy az értékes falfestmény a településen maradhasson, de „semmilyen opció nem jött be”, így végül a háztulajdonos szabadon dönthetett arról, hogy mi legyen a téglafal sorsa.

Az önkormányzat, amely kapcsolatban állt Banksy munkatársaival, úgy tudja, a művész nem akarta, hogy az alkotást eltávolítsák annak a háznak a faláról, ahová felfestette, és a tanács nem is tudott arról, hogy a képet tartalmazó falrész kivágását tervezik.

A Nottingham Post című lap szerint a háztulajdonos megpróbálta „eladományozni” a Banksy-művet, tárgyalt is erről helyi szervezetekkel, jótékonysági csoportokkal, sőt országos testületekkel is, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. A névtelenség kérő tulajdonos azt mondta a lapnak, hogy végül az eladásból származó pénzt fogja felajánlani jótékony célokra.

Látogatási rekordot döntött Banksy kiállítása ebben a városban

Tízezer látogatója volt a személyét titokban tartó grafittiművész, Banksy weilburgi kiállításának. A kisváros múzeumának rendezvényére csaknem annyian voltak kíváncsiak, mint amennyien egyébként egész évben fordulnak meg az intézményben.

A Who the Fuck is Banksy című tárlat szeptember 2-án nyílt meg a Rosenhang Múzeumban, és eredetileg november 22-ig látogathatta volna a közönség, de a pandémia terjedésének megakadályozására Németországban hozott rendelkezések miatt ennek az intézménynek is be kellett zárnia.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.