Művész útitársakat keres maga mellé az űrturista japán milliárdos

Önmagukat művésznek érző nyolc útitársat keres maga mellé Mezava Juszaku japán milliárdos, aki a SpaceX magán űripari vállalkozás űrhajóján tervezi megkerülni a Holdat 2023-ban.

Forrás: MTI2021. 03. 03. 11:55
null
A japán milliárdos művész útitársakat keres a SpaceX-re. Fotó: MTI/EPA/NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A milliárdos eredeti terve az volt, hogy elismert művészeket hív meg vendégként az egyhetes űrutazásra. Új felhívásában – mint közölte – tágan értelmezi a művész fogalmát, vár mindenkit, aki valamilyen módon művésznek érzi magát.

Az átformált projekt „a világ több emberének ad lehetőséget arra, hogy csatlakozzon. Minden ember, aki valami kreatívat csinál, művésznek nevezhető” – mondta Mezava, a Zozo Inc. online divatáruház alapítója.

Fontos ugyanakkor, hogy a jelentkezők úgy érezzék, az űrutazás kreatív tevékenységük határait szélesítheti, és végeredményben hozzájárul ahhoz, hogy „másoknak és a szélesebb társadalomnak” segíthessenek.

A jelentkezők egy 10-12 fős csapat tagjai lesznek.

A japán milliárdos művész útitársakat keres a SpaceX-re.
Fotó: MTI/EPA/NASA

Mezava a YouTube videomegosztó oldalra egy angol és egy japán nyelvű videót töltött fel.

A kiválasztási folyamat első szakasza március 14-ig tart, a jelentkezőknek orvosi vizsgálaton kell átesniük, majd egy interjún Mezavával.

A vállalkozó állja a SpaceX újgenerációs, újrahasználható rakétájával, a Starshippel történő utazás teljes költségét.

A Starship két legutóbbi prototípusa a tesztek során felrobbant, ami jól szemlélteti a Mezava és utastársai által vállalt kockázatokat.

„Elon Musk azt mondja, nincs semmi probléma, és én hiszek neki” – mondta Mezava.

A SpaceX novemberben négy asztronautát szállított fel a Nemzetközi Űrállomásra (IS) a Falcon 9-es rakétán.

Mezava elmondta, egyelőre nincs kiképzés alatt, az várhatóan legfeljebb néhány hónapot vesz majd igénybe. Figyel ugyanakkor az alkoholfogyasztás mértékére, rendszeresen edz és hetente több órát foglalkozik a misszióval.

„Csak mentálisan készülök” – mondta. A milliárdos szerint az utazás csúcsélménye, hogy láthatják az egész Földet és a Hold távoli oldalát.

„A misszióval, amelyre a jelentkezéseket várjuk, messzebbre lehet jutni, mint amilyen messzire valaha ember jutott a Földről” – emelte ki a SpaceX tulajdonosa, Elon Musk. Az út, melynek során eljutnak a Holdig, megkerülik, majd visszatérnek, hat napig tart.

Az utazás költségeiről nem árultak el információt, Mezava annyit mondott, hogy többe kerül, mint 110 millió dollár (33 milliárd forint), amennyiért egy Jean-Michel Basquiat festményt vásárolt.

Csontrákból gyógyult orvosasszisztens megy az űrbe a milliárdossal

Csontrákból gyógyult orvosasszisztenst visz magával az űrbe Jared Isaacman. A SpaceX magán űripari vállalkozás egy űrrepülésére az amerikai milliárdos a saját maga mellé szóló további három jegyet jótékony célra ajánlotta fel, az egyik jegyet Hayley Arceneaux kapja – jelentette be a St. Jude Children’s Research Hospital.

A milliárdos február elején jelentette be, hogy 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a jegyek révén a kórháznak, az összeg felét ő maga állja. Isaacman az egyik jegyet a St. Jude-nak ajánlotta fel.

A 29 éves nő egykor maga is a kórház páciense volt, tavaly vették fel asszisztensi pozícióba. Ő lesz a legfiatalabb amerikai az űrben – két évvel fiatalabb, mint repülése idején a NASA eddigi csúcstartója, Sally Ride volt. Várhatóan az év végén utazhat az űrbe Isaacman és két egyelőre még ki nem választott szerencsés társaságában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.