Porckopás vagy porcleválás? – más kezelést igényelnek

A térdfájdalom lassan, évek alatt vagy akár egy rossz mozdulat következményeképpen is kialakulhat. Dr. Páll Zoltán sebész, traumatológus, sportorvos elmondja, mi a különbség a porcleválás és a porckopás között, és az is kiderül, milyen kezelés alkalmazható e problémák esetén.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 10. 28. 11:47
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PORCLEVÁLÁS OKAI

A porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülését jelenti. Ez megtörténhet egy hirtelen, rossz mozdulat következtében, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Sok esetben viszont a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról beszélünk.

Akkor gyanakodhatunk porcleválásra, ha a térd instabillá válik, ha a mozgás fájdalmat okoz, és ha mozgáskorlátozottság jelenik meg a térdízületben. Ez utóbbi odáig fajulhat, hogy a sérült porc beakadása esetén a térdet ki sem lehet nyújtani.

Illusztráció. Fotó: Pexels

A PORCLEVÁLÁS KEZELÉSE

Ha felmerül a porcleválás gyanúja, különösen, ha sérülés történt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mivel az ilyen jellegű sérülések gyakran műtéti beavatkozást igényelnek! Ezt a lépést minél hamarabb meg kell tenni, ugyanis orvosi segítség nélkül tartós fájdalom alakulhat ki, és véglegesen csökkenhet a mozgástartomány, valamint a terhelhetőség. Mielőtt azonban műtétre kerülne sor, érdemes megpróbálkozni a helyi célzott injekciós kúrával, fájdalomcsillapítás céljából.

A PORCKOPÁS OKAI

Mivel a térdízület óriási terhelésnek van kitéve, az egyik leggyakoribb problémája a porckopás. Ez tulajdonképpen egy természetes folyamat, amely során a szervezet lebontási-újjáépülési fázisai a lebontás felé tolódnak el. A porckopást felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység. Ilyen a túl intenzív vagy nem megfelelően kivitelezett sporttevékenység (főként futás, tenisz, fallabda, step aerobik, kerékpározás, küzdősportok esetén), a térdeléssel járó munka, az állómunka és a mozgásszegény életmód is!

A PORCKOPÁS ÖSSZETETT KEZELÉST IGÉNYEL

– A porckopás kezeléséhez, azaz a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsavinjekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektáljuk az ízületi résbe. Ez az anyag síkosítja a felszínt, ezzel pedig csökkenti a csontfelszínek dörzsölődése által kiváltott fájdalmat, valamint az ízületi gyulladást is képes visszaszorítani – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Fájdalom Központ sebésze, traumatológus, sportorvos.

A teljes cikkért látogasson el a Diéta és fitnesz oldalára!

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy tudatos életvitellel megelőzhető az érelmeszesedés. A betegség gyógyításában és megelőzésében nagyon fontos szerepe van az életmódnak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.