Tudatos életvitellel megelőzhető az érelmeszesedés

A betegség gyógyításában és megelőzésében nagyon fontos szerepe van az életmódnak.

Forrás: MW2020. 10. 05. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeres mozgással és tudatos életvitellel megelőzhető az érelmeszesedés – hívta fel a figyelmet Karádi István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Magyarországon minden második halálozást szív- és érrendszeri betegségek okoznak, ezek közül is kiemelkedik az érelmeszesedés – hangzott el a műsorban. Érelmeszesedéshez 250 rizikófaktor vezethet.

A betegség gyógyításában és megelőzésében nagyon fontos szerepe van az életmódnak és az úgynevezett mediterrán étrendnek – hangsúlyozta a klinika igazgatóhelyettese.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják.

Kíméletes, egészséges – mindennapos gyaloglás

A futással ellentétben a gyaloglás bárki számára könnyedén és bármikor elkezdhető, nem akadály a túlsúly sem. Sőt akik jó pár kilónyi súlyfelesleggel küzdenek, semmiképpen ne futással kezdjenek! A gyaloglás kíméli az ízületeket, kisebb eséllyel sérülünk.

Természetesen gyaloglás előtt is – főleg, ha intenzív sétára indulunk – érdemes kicsit bemelegíteni. Ez nem jelent semmi extrát, csak végezzünk pár boka- és térdkörzést, és lassabb tempóban induljunk útnak! Hagyjuk, hogy szép lassan emelkedjen a pulzusunk! Hogy mikor és mennyit sétálunk, az egyénfüggő és teljesen mindegy. Ugyanúgy hatékony, ha reggeli és munka előtt teszünk egy félórás kört a környéken, mintha este tennénk meg ugyanazt. A lényeg, hogy pár falatot mindenképpen együnk indulás előtt, és legfőképpen igyunk! Főleg, ha reggel indulunk a sétánkra.

A mozgás hatására felgyorsul a szívverésünk, nő a pulzusunk, ezáltal beindul a zsírégetés. A vérkeringés felpörgetésével több oxigén jut a véráramba és a szerveinkbe, így természetesen az agyunkba is. Ennek köszönhetően javul a kreativitásunk, könnyebben koncentrálunk és javítjuk a memóriánkat. Kutatások bizonyítják, hogy séta közben sokkal hatékonyabb a problémamegoldás (nem véletlen a természetes, ösztönös, már-már önkéntelen reakció, hogy fel-alá járkálunk, amikor valami problémára megoldást keresünk).

A séta pozitív hatásait azonnal élvezhetjük, de hosszú távon is eredményes: azoknál, akik hetente ötször legalább fél órát sétálnak, kisebb eséllyel alakul ki demencia, Alzheimer-kór.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.