Kíméletes, egészséges – mindennapos gyaloglás

Az egyik legősibb mozgásforma. Az a fajta sport, amit szinte észre sem veszünk, miközben műveljük, bármikor bárki számára elérhető, nem kell hozzá semmi, csak egy pár jó lábbeli. A gyaloglás egyszerre serkenti a kreativitást és a zsírégetést.

Forrás: MW2020. 10. 03. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BÁRKI, BÁRHOL, BÁRMIKOR

A futással ellentétben a gyaloglás bárki számára könnyedén és bármikor elkezdhető, nem akadály a túlsúly sem. Sőt akik jó pár kilónyi súlyfelesleggel küzdenek, semmiképpen ne futással kezdjenek! A gyaloglás kíméli az ízületeket, kisebb eséllyel sérülünk.

Természetesen gyaloglás előtt is – főleg, ha intenzív sétára indulunk – érdemes kicsit bemelegíteni. Ez nem jelent semmi extrát, csak végezzünk pár boka- és térdkörzést, és lassabb tempóban induljunk útnak! Hagyjuk, hogy szép lassan emelkedjen a pulzusunk! Hogy mikor és mennyit sétálunk, az egyénfüggő és teljesen mindegy. Ugyanúgy hatékony, ha reggeli és munka előtt teszünk egy félórás kört a környéken, mintha este tennénk meg ugyanazt. A lényeg, hogy pár falatot mindenképpen együnk indulás előtt, és legfőképpen igyunk! Főleg, ha reggel indulunk a sétánkra.

A SÉTA ELŐNYEI

A rendszeres gyaloglással jelentős mennyiségű kalóriát égetünk el, erősítjük az izomzatunkat, javítjuk az állóképességünket, növeljük a tüdőkapacitásunkat, teszünk a visszerek, de még a depresszió kialakulása ellen is. Mindössze napi legalább 30 perc séta kell mindehhez!

SEGÍT MEGOLDÁST TALÁLNI A PROBLÉMÁKRA

A mozgás hatására felgyorsul a szívverésünk, nő a pulzusunk, ezáltal beindul a zsírégetés. A vérkeringés felpörgetésével több oxigén jut a véráramba és a szerveinkbe, így természetesen az agyunkba is. Ennek köszönhetően javul a kreativitásunk, könnyebben koncentrálunk és javítjuk a memóriánkat. Kutatások bizonyítják, hogy séta közben sokkal hatékonyabb a problémamegoldás (nem véletlen a természetes, ösztönös, már-már önkéntelen reakció, hogy fel-alá járkálunk, amikor valami problémára megoldást keresünk).

A séta pozitív hatásait azonnal élvezhetjük, de hosszú távon is eredményes: azoknál, akik hetente ötször legalább fél órát sétálnak, kisebb eséllyel alakul ki demencia, Alzheimer-kór.

MI TÖRTÉNIK A SZERVEZETBEN GYALOGLÁS KÖZBEN?

  • AZ ELSŐ 5-6 PERCBEN: Felgyorsul a szívverés, percenként az átlagos 70-ről nagyjából 100-ra emelkedik. Bemelegednek az izmok, így a szervezetünk már percenként körülbelül 20 kJ-t éget el – pihenő állapotban összesen körülbelül 4-et.
  • A KÖVETKEZŐ 6 PERCBEN: A szívverés tovább gyorsul, már 140/percnél tartunk, még több energiát éget a szervezet, nagyjából 24 kJ-t percenként. Az erek kitágulnak, több oxigén jut a vérerekbe, és az oxigéndús vér a szerveinkbe és az izmokba áramlik.
  • 12-30 PERC KÖZÖTT: A kitágult ereknek köszönhetően a testünk egyre jobban felmelegszik és elkezdünk izzadni.
  • 31-45 PERC KÖZÖTT: A szervezet elkezd fáradni, energiát pedig a zsírraktárakból szerez: az izzadással szinte egy időben beindul a zsírégetés is.
  • 45-60 PERC KÖZÖTT: Kezdünk elfáradni, a tempónk lassul. Ahogy elkezdjük a levezetést, lassabb tempóra váltunk, lassul a légzés, a szívverés, a pulzusunk lassan közelít a nyugalmi állapothoz.
  • HONNAN TUDHATJUK, HOGY FORMÁBAN VAGYUNK?

    A séta, gyaloglás, gyorsgyaloglás tempója tőlünk függ, ugyanolyan frissítő lehet a romantikus andalgás, mint a séta hazafelé a munkából. A tempóból (és a séta utáni lihegésből) lemérhető az is, mennyire vagyunk fittek és egészségesek.

    Általában fittnek mondható az a 30 év alatti ember, aki 13 perc alatt komolyabb erőfeszítés nélkül meg tud tenni másfél kilométert. Ugyanezt a távolságot egy 30 és 40 év közötti személy már 14 perc körüli idővel teljesíti, míg 40 és 60 éves korunk között 14-15 perc alatt. 60 és 70 éves kor között ehhez a távhoz már negyedórára van szükségünk, míg 70 felett 18 percre.

    Ha a távolság teljesítése nem okoz komolyabb gondot, ha nem fulladunk ki ettől a tempótól, minden rendben, fittek és egészségesek vagyunk. De ha nehezünkre esik, akkor sincs nagy baj: sétáljunk még többet, fejlesszük az állóképességünket!

    A GYALOGLÁS MINT EDZÉS

    A sétánkat, mint edzést fel is turbózhatjuk, ha a cél a fogyás. Pár perc bemelegítő séta után váltsunk gyorsabb tempóra, közben emelgethetünk kisebb kézi súlyzókat, időnként végezhetünk kitöréseket. És ahogyan a bemelegítés, úgy a nyújtás is fontos a gyaloglás után. Nyújtsuk meg a fenék izmait, a combhajlító és -feszítő izmokat, nyújtsuk meg a hátat, ha aktív karmozgást végeztünk, a kar izmait is.

    GYALOGLÁS ÉS FOGYÁS

    Hiába kevésbé intenzív, mint a súlyemelgetés vagy más kardiómozgás, a gyaloglás is sport. Ha szeretnénk fejlődni benne, illetve felpörgetnénk a fogyásunkat, az étkezésünkre is figyelnünk kell. Ha csak sétálunk, ugyanakkor a rossz étkezési szokásainkon nem változtatunk, hiába várjuk a kedvező eredményeket.

    A kíméletes mozgás mellett a megfelelő ásványianyag és vitaminbevitelre is érdekes odafigyelnünk.

    A teljes cikket elolvashatja a dietaesfitnesz.hu oldalon.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.