Virágkorában akár 900 ezer lakója is lehetett khmer Angkornak

A Khmer Birodalom hajdani fővárosa, Angkor a mai Kambodzsában található romváros a világ egyik leglélegzetelállítóbb látványossága.

Forrás: origo.hu2021. 05. 09. 13:00
null
A Khmer Birodalom egykori fővárosa: Angkor Fotó: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Khmer Birodalom hajdani fővárosa, Angkor a mai Kambodzsában található romváros a világ egyik leglélegzetelállítóbb látványossága. Régóta ismert, hogy egykor a Föld egyik legnagyobb városa volt, arról azonban nem voltak információk, pontosan mennyien élhettek itt a 13. században, a khmer kultúra virágkorában. Egy új kutatás becslése szerint lakossága ekkoriban 700-900 ezer fő lehetett – olvasható az Origón.

Angkor területének ekkor 3000 négyzetkilométere lehetett lakott – ez kétszerese a mai Londonénak.

Egy nemzetközi kutatócsoport Sarah Klassen, a British Columbia Egyetem régésze vezetésével az elmúlt 30 évben gyűjtött adatokat elemezte ki. Az adatok Lidar-technológia (lézeralapú távérzékelés), radiokarbonos kormeghatározás, speciális algoritmusok és történelmi térképek alkalmazásából származtak. Ezek segítségével olyan modelleket hoztak létre, melyek részletesen bemutatták Angkor városi központjának növekedését a 8. századtól kezdődően.

A Khmer Birodalom egykori fővárosa: Angkor
Fotó: Wikipedia

A szakemberek eredményeiket a Science Advances című tudományos lapban mutatták be.

Eddig úgy vélték, a birodalom csúcsán mintegy 750 ezren élhettek a városban. Ezek a becslések azonban főleg a terület nagyságán és a régió rizsföldjeinek méretén alapult, nem pedig lézeres technikán és algoritmusokon.

A korábbi vizsgálatoknál nagy problémát jelentett az, hogy Angkorban csak a szakrális épületeket emelték kőből, a lakók kunyhói rövidebb életű alapanyagokból, például fából, agyagból és szalmából álltak.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.