Kulináris élvezetek – a kecskesajt

Gasztro kisokos a sajtok szerelmeseinek, avagy kirándulás a magyar kecskesajtok háza táján. Hogyan készítik a mesterek, és mit főzzünk belőle?

Kuslits Szonja
2012. 11. 25. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ízletes és különleges sajtok szerelmesei nálunk nem csak importtermékekkel kényeztethetik magukat, Magyarországon több évszázados hagyományai vannak a sajtkészítésnek. Az elhivatott sajtmesterek házi tehén- és kecskesajtokat, zöldfűszeres, diós, hagymás, borsos vagy éppen füstölt tejtermékeket készítenek magyar alapanyagokból. A bőséges választékból elsőként a kecskesajtokkal foglalkozunk.

Magyar kecske magyar sajtja

A kecsketej az egyik legegészségesebb tejfajta. Nem okoz tejallergiát, és forralás nélkül is fogyasztható. Előnye, hogy jóval nagyobb a vitamintartalma, könnyebben emészthető és sokkal jobb fehérjeforrás, mint a tehéntej. Vastartalma is háromszorosa a tehéntejnek. A belőle készült sajtnak egyedi ízvilága van, ami nemcsak finom, de egészséges is. Állagát tekintve lehet lágy (friss kecskesajt) vagy kemény (érlelt kecskesajt), a friss kevés zsírt, de kevesebb kalciumot is tartalmaz, mint a száraz változat.

Hogyan készül?

Elkészítési módja hasonló a tehéntejből készült sajtokéhoz. A langyos kecsketejbe teszik az oltót (a tejfeldolgozás növényi vagy állati eredetű segédanyaga), majd a tejnek kis idő múlva májszerű állaga lesz. Ekkor apró darabokra vágják, forróra melegítik, és egy ideig állni hagyják. Ezután leszűrik ízesítik, sózzák, sajtkultúrával beoltják, majd forgatva formába préselik, és pincében érlelik. Hazánkban több kisebb manufaktúrában aprólékos munkával, saját kecskenyáj által adott tejből gyártanak ilyen sajtot. Bár nem a legolcsóbb árkategóriájú sajt, aki egyszer kipróbálja, az nem fog csalódni.

 

Milyen fajták közül válogathatunk?

A kecskesajt készülhet nyers vagy pasztőrözött tejből. Létezik bevonat nélküli, a bevonatosok közül aranysárgás, penészes, élesztős vagy rúzsos (ez egy penészfajta). A magyar mesterek sózott faszénnel bevont kecskesajtot is készítenek. Léteznek natúr változatok, de előfordul, hogy zöldfűszerekkel borítják, vagy a sajt maga kap erős fűszerezést. Olajban eltett kecskesajtokat is árulnak, ezek előnye, hogy akár fél évig is fogyaszthatók. A kecskesajtot használhatjuk salátákhoz, ízesíthetjük vele a húsételeket vagy grillezhetjük is. A kecskesajt meglehetősen tömény tejtermék, Íze igen markáns, ezért főzésnél kevés is elegendő belőle. Recepteket itt találhatnak.

 

Egy falatka magyar gazdaság

Ezen a hétvégén (november 24–25-én) minden érdeklődőnek lehetősége van megkóstolni a magyar sajtokat, köztük a kecskesajtot is, a Vajdahunyad várában ugyanis most rendezik a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivált. A részletes programot itt találják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.