Elveszítette Michelin-csillagát a budai Tanti

Öt helyett ez évben négy Michelin-csillagos éttermet kereshetnek fel a gasztronómiai élvezetek iránt érdeklődők.

Velkei Tamás
2017. 03. 07. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötből négy budapesti étterem megtartotta Michelin-csillagát, így a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a tavaly „csillagossá” vált Costes Downtown ajtaján továbbra is ott viríthat a francia autógyár éttermi és szállodakatalógusának minősítő csillaga – adta hírül a Vendéglátás magazin. A 2015-ben Michelin-csillagot kapó Tanti azonban a tavalyi védés után az idén elveszítette az elismerést. Talán nem váratlanul, hiszen előbb Heiszler Olivér séf (aki manapság a La Perle Noirban dolgozik), majd nem sokkal később párja, Heiszler-Haris Eszter üzletvezető is távozott. S bár később úgy tűnt, a Tanti Eszenyi Dániel séffel az élen rendezte sorait, a hullámvölgy – egyelőre – az étterem csillagába került.

Az idén különösen nagy várakozás előzte meg a katalógus kiadását, sokan úgy gondolták: több étterem is Michelin-csillagot vagy Bib Gourmand minősítést kaphat. Az esélyesek közé sorolták a Veres István és Langer Gábor vezette Babel Budapestet vagy a Mizsei János séf irányította Mák Bistrót (az étteremről itt írtunk), ám a tippelőknek ezúttal nem lett igazuk.

A Michelin-kalauz külön kitér azokra az éttermekre, ahol „jó minőségű ételeket kínálnak elfogadható áron”, ezek a konyhák Bib Gourmand jelölést kapnak. A díj a cég jelképe, a Bibendum gumiember után kapta elnevezését. A honi éttermek közül három, a Mogyorósi Gábor vezette Laci! Konyha!, a Feke Zoltán séf irányította Petrus és a Nagy Szabolcs–Giczi Andor séfpáros fémjelezte Fricska Gastropub kapta meg ezt az elismerést; előbbi kettő tavaly is büszkén viselhette e címet.

A környékbeli országok többségével álljuk a sarat, Lengyelországban kettő, Csehországban három egy Michelin-csillagos étterem található. Az idén megkapta az első horvátországi étterem is a rangos elismerést, a Rovinj Monte is kiragaszthatja már ajtajára a csillagot. Talán nem meglepő, hogy Ausztriával nem tudjuk tartani a lépést, nyugati szomszédunknál már hat két Michelin-csillagos étterem működik, emellett található kilenc egycsillagos egység is Bécsben és Salzburgban.

2011 óta március eleje a fokozott stressz időszaka a honi gasztronómia világában (is), ekkor jelenik meg a francia Michelin gumigyár Main Cities of Europe (Fontosabb európai városok útmutatója) névre keresztelt vörös katalógusa, amelyben számba veszi azokat az éttermeket, szállodákat, amelyeket érdemes felkeresniük az utazóknak, a gourmand-oknak.

A múlt század elejétől megjelenő útikalauz egy, két vagy három csillaggal jelöli a legkiválóbb éttermeket; hármat olyan étteremnek ítélnek, amely „rendkívüli konyhát visz, és egy külön utazást is megér”. Két csillagot a „kiváló konyha” kap, amely „megér egy kitérőt”. Egy csillaggal jutalmazzák azokat az éttermeket, ahol „kiváló minőségű konyhát visznek, és megérnek egy látogatást”. Fontos leszögezni, hogy a csillagot nem a séfek kapják (bár kétségtelen jelentőségük), hanem az étterem.

Meg kell még említeni, hogy a csillagokon és a kicsiny korpulens figurán kívül a Michelin a vendégek figyelmébe ajánl még egy-egy városban éttermeket, amelyeket evőeszközökkel jelöl. Egy nemzet gasztronómiájának erejét leginkább az jelzi, ha minél több, Bib Gourmand és ajánlott kategóriát képviselő étterembe térhet be. A magyar átlagközönségnek a legfontosabb az lenne, ha az ilyen helyekből válogathatna.

Azonban évek óta több a legmagasabb minőséget képviselő étterem, mint a kiváló kvalitást elérhető áron kínáló. Az idén is, dacára annak, hogy a Tanti elveszítette csillagát. Beszédes, hogy amióta magyar éttermet csillaggal jutalmaznak, négynél több Bib Gourmand étterem még soha nem volt a fővárosban, tavaly pedig már csak kettő, a Laci! Konyha! és a Petrus érdemelte ki ezt a minősítést.

A katalógust készítő szakemberek Európa húsz országának több mint negyven városában jártak. A franciául inspektoroknak nevezett, képzett ellenőrök több mint 2300 éttermet és majd ezer szállodát ajánlanak, az idei Michelin Guide-ban 20 három-, 91 két- és 386 egycsillagos étterem szerepel.

Az inkognitóban értékelő inspektorok mindig kifizetik a számlájukat, egy bonyolult rotációs rendszer szerint járják Európa, valamint a világ városait. Az ellenőrök szigorúan alkalmazzák a jól bevált, évtizedek alatt kidolgozott és finomított módszerüket: csak a tányért értékelik, a fogások minőségét, az elkészítést és az ízeket, azt, hogy a séf személyisége átüt-e a fogásokon, továbbá figyelik az ár-érték arányt. Így lényegében mindegy, hogy melyik ellenőr milyen kontinensen jár éppen, a szigorú kritériumoknak köszönhetően elviekben igen kicsi az eltérés az egyes bírálatok között.

Magyar étterem először hét éve kapott Michelin-csillagot, amikor a Costest jutalmazták a szigorú ítészek a magas elismeréssel. Egy évvel később már izgulhatott a Costes, képes-e megtartani minősítését, de nemcsak akkor sikerült neki, hanem azóta minden évben, még akkor is, amikor a portugál Miguel Rocha Vieirát Palágyi Eszter váltotta a séf poszton. A Costes után a főváros szívében található Onyx érdemelte ki a Michelin-csillagot, ahol a Bocus d’Or szakácsversenyen kiválóan teljesítő Szulló Szabina és Széll Tamás voltak a séfek egészen tavalyig, amikor a séfpáros megvált az étteremtől. Úgy tűnik, a hely vezetése jól döntött, amikor a fiatal Mészáros Ádámnak szavazott bizalmat séf poszton.

2014-ben a Sas utcában található, Sárközi Ákos vezette Borkonyha kapott Michelin-csillagot, 2015-ben pedig hatalmas meglepetésre az akkor nemrég egy budai plázában nyílt Tanti részesült a magas dicséretben, s bár a séf, Pesti István elhagyta az éttermet, a következő évben Heiszler Olivérrel is megtartotta csillagát a Tanti. Tavaly emellett a másik meglepetést az jelentette, hogy a Costes „kistestvére”, a Vigyázó Ferenc utcában nyílt Costes Downtown konyháját is csillagra érdemesnek tartották az ítészek.

Bib Gourmand éttermek az évtizedben

2011: 21, Arcade Bistro, Csalogány 26, Bock Bisztró
2012: Arcade Bistro, Csalogány 26, Bock Bisztró, Vár: a Speiz
2013: Arcade Bistro, Csalogány 26, Bock Bisztró, Vár: a Speiz
2014: Csalogány 26, Déryné Bisztró
2015: Déryné Bisztró, Laci! Konyha!
2016: Laci! Konyha!, Petrus
2017: Laci! Konyha!, Petrus, Fricska

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.