Ötből négy budapesti étterem megtartotta Michelin-csillagát, így a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a tavaly „csillagossá” vált Costes Downtown ajtaján továbbra is ott viríthat a francia autógyár éttermi és szállodakatalógusának minősítő csillaga – adta hírül a Vendéglátás magazin. A 2015-ben Michelin-csillagot kapó Tanti azonban a tavalyi védés után az idén elveszítette az elismerést. Talán nem váratlanul, hiszen előbb Heiszler Olivér séf (aki manapság a La Perle Noirban dolgozik), majd nem sokkal később párja, Heiszler-Haris Eszter üzletvezető is távozott. S bár később úgy tűnt, a Tanti Eszenyi Dániel séffel az élen rendezte sorait, a hullámvölgy – egyelőre – az étterem csillagába került.
Az idén különösen nagy várakozás előzte meg a katalógus kiadását, sokan úgy gondolták: több étterem is Michelin-csillagot vagy Bib Gourmand minősítést kaphat. Az esélyesek közé sorolták a Veres István és Langer Gábor vezette Babel Budapestet vagy a Mizsei János séf irányította Mák Bistrót (az étteremről itt írtunk), ám a tippelőknek ezúttal nem lett igazuk.
A Michelin-kalauz külön kitér azokra az éttermekre, ahol „jó minőségű ételeket kínálnak elfogadható áron”, ezek a konyhák Bib Gourmand jelölést kapnak. A díj a cég jelképe, a Bibendum gumiember után kapta elnevezését. A honi éttermek közül három, a Mogyorósi Gábor vezette Laci! Konyha!, a Feke Zoltán séf irányította Petrus és a Nagy Szabolcs–Giczi Andor séfpáros fémjelezte Fricska Gastropub kapta meg ezt az elismerést; előbbi kettő tavaly is büszkén viselhette e címet.
A környékbeli országok többségével álljuk a sarat, Lengyelországban kettő, Csehországban három egy Michelin-csillagos étterem található. Az idén megkapta az első horvátországi étterem is a rangos elismerést, a Rovinj Monte is kiragaszthatja már ajtajára a csillagot. Talán nem meglepő, hogy Ausztriával nem tudjuk tartani a lépést, nyugati szomszédunknál már hat két Michelin-csillagos étterem működik, emellett található kilenc egycsillagos egység is Bécsben és Salzburgban.