Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Közbeszerzés: 2011 óta minden megváltozott

Már látszanak a 2011-ben elfogadott közbeszerzési törvény pozitív hatásai – nyilatkozta Gajdos Róbert.

Kovács András
2013. 10. 11. 8:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pozitívnak értékeljük a közbeszerzési törvény 2011-es elfogadása óta eltelt majdnem két évet, sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, az ajánlatkérők és az ajánlattevők számára jobban kezelhető jogszabály jött létre – nyilatkozta portálunknak Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke. – Már látjuk az eredményeket is, ami annak köszönhető, hogy a törvény elfogadását követően a piac még bizonytalan volt az egyes feltételek megváltoztatása miatt, de mostanra megtörtént az alkalmazkodás, amit világosan mutatnak az idei év első nyolc hónapjának számadatai is” – tette hozzá.

„Értékben 44, míg darabszámában 38,5 százalékos bővülést láthattunk a közbeszerzésekben 2012-höz képest 2013 augusztusáig – ismertette a hatóság elnöke. – Az uniós támogatások felhasználása területén is növekedést regisztrálhattunk, mivel 2012-ben 43,2 százalékos volt az EU-s források igénybevételével megvalósuló közbeszerzések aránya, addig ez idén 48,9 százalékra kúszott fel. A kkv-k 2012-ben a közbeszerzések területén a kiírások 79,2, míg idén 85 százalékát nyerték el” – tette hozzá.

Gajdos szerint ez egyértelműen azt mutatja, hogy a törvény jobban használható a korábbi szabályozáshoz képest. A szakember felidézte, hogy 2011 tavaszától a törvény elfogadásáig hosszadalmas jogalkotói munka volt, amiben a hatóság aktív szerepet vállalt, majd a jogalkalmazás időszakában is folyamatos volt a kommunikáció az illetékes minisztériummal. Szólt arról is, hogy az új törvény sokkal átláthatóbb, mint a korábbi jogszabály, amely hozzájárult a közbeszerzési viszonyok átláthatóságához.

A hatóság elnöke emlékeztetett arra is, hogy a közbeszerzési törvény 2013. július 1-jei módosítását követően a KH feladata lett a közbeszerzési adatbázis működtetése, ami azért fontos, mert így az eljárások dokumentumait ebbe az adatbázisba fel kell töltenie majd az ajánlatkérőknek. Szakértők szerint ez a fajta nyilvánosság növeli az átláthatóságot, ami óriási lépés a hivatal számára is – tette hozzá.

A jogalkotóknak kifejezett szándéka volt 2011-ben, hogy csökkenjen a megalapozatlan, az eljárásokat lassító vagy gátoló panaszok, jogorvoslatok száma – fejtette ki Gajdos. Szerencsére ezen a téren is sikerült előrelépni, mivel a döntőbizottság előtti eljárások száma 20-25 százalékkal csökkent 2011-hez képest, ismertette a szakember. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ha valamely résztvevő jogos érdeke sérül a közbeszerzési eljárásban, ne tudna érvényt szerezni igazának.

Szólt arról is, hogy a KH tavaly decemberben fogadta el, majd március 1-jén lépett hatályba a közbeszerzési etikai kódex, amely egyedisége mellett angolszász és német elemeket is tartalmaz. Ez a kódex nem jogszabályokat, hanem normákat tartalmaz, a piac méretéhez képest egyelőre kevesen csatlakoztak, de ezzel a pici lépéssel is hozzájárulhattunk a korrupció visszaszorulásához – fejtette ki Gajdos.

A KH elnöke elmondta, hogy a hatóság kizárólag a parlamentnek alárendelt független szervezet, ráadásul az uniós irányelvek is ilyen irányba haladnak, így Magyarország mindenképpen úttörőnek számít. Egyébként Olaszországban kezd kialakulni a miénknél is erősebb ellenőrzési funkciójú szervezet, de ők is még az európai irányelvek elfogadására várnak – tette hozzá. Gajdos az új uniós irányelvekről elmondta, hogy azt csak 2014. január 20-án fogják elfogadni, majd ezt követően két éve lesz minden tagállamnak, hogy átültesse saját jogrendjébe, ami szerencsére meglehetősen tág időkeret ahhoz, hogy a leghatékonyabb módon alkalmazkodjunk hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.