Kövér: Fordulóponthoz érkeztünk

A fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg – hangoztatta az Országgyűlés elnöke.

PR
2014. 04. 24. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenntartható jövő modellintézményei címmel rendezett fórumot megnyitó beszédében Kövér László széles körű nemzeti és nemzetközi egyetértést tartott szükségesnek ezen politikai és erkölcsi kihívások megválaszolására. Hangsúlyozta: olyan intézményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a megoldási alternatívák létrehozását és megvitatását.

A házelnök felhívta a figyelmet azon tudományos elméletekre, amelyek szerint az emberiség tevékenysége megsérti a Föld ökológiai korlátait. Ezek közé sorolta a természeti környezet, az energia- és nyersanyag erőforrások túlhasználatát, de fenntarthatatlannak nevezte a növekvő nemzeti adósságokat vagy a kultúrák és nyelvek gyorsuló eltűnését is.

Szólt arról is, hogy míg a világ bizonyos régióiban robbanásszerű a népességszaporulat, Európában a nemzetek népességének csökkenése jellemző. „Civilizációnk fejlődése fordulóponthoz érkezett” – jelentette ki Kövér László, hozzátéve: a fenntarthatóság biztosítása érdekében új típusú intézményekre, fékekre és ellensúlyokra van szükség.

A házelnök idézett fenntartható fejlődési keretstratégiából, valamint az alaptörvényből is, amely, mint mondta, szintén lefektette a fenntartható jövő alapjait. Utalt arra is: a politika, a gazdaság vagy akár az egyének is hajlamosak a rövid távú előnyök érdekében elfeledkezni a döntéseik hosszú távú következményeiről.

Hangsúlyozta: intézmények olyan hálózatát kell felállítani, amely képes lesz hatékony tanácsokat adni vagy akár kikényszeríteni a megfelelő döntéseket. Mint mondta, a konferencia segítséget nyújthat ezen intézmények megismeréséhez, összehasonlításához.

A konferencia célja, hogy a világ szakemberei megvitathassák a nemzeti intézmények szerepét, lehetőségeit, és megtalálják azokat a megoldásokat, amelyek érvényesíthetők a környezetpolitikában. Korábban az ENSZ főtitkára a Generációk közötti méltányosság és a jövő nemzedékek szükségletei című jelentésében nyolc olyan nemzeti intézményt nevesített, amelyek úttörő szerepet játszhatnak a fenntartható fejlődés megvalósításában, ezek egyike a magyar ombudsmanhoz kötődik, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesé.

Hatalmas felelősséget jelent a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, a fenntartható fejlődés megvalósítása – mondta Székely László, az alapvető jogok biztosa a fenntartható jövőről rendezett nemzetközi konferencián csütörtökön, az Országházban.

Az ombudsman köszöntőjében kiemelte: az ENSZ főtitkára a generációk közötti méltányosságról és a jövő nemzedékek érdekeinek védelméről írt jelentésével súlyos felelősséget helyezett az érintett intézményekre. Ezért azoknak az intézményeknek, szakértőknek, akik hivatásuknak érzik ezt a feladatot, együtt kell működniük, hogy megfeleljenek e kihívásnak – vélekedett.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke közölte: a fenntartható fejlődés és a nemzedékek közötti szolidaritás az alaptörvényben és az Alkotmánybíróság joggyakorlatában is nagy hangsúlyt kap, az alaptörvény például kitér a jövő nemzedékekért vállalt felelősségre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.