Magyarország stabil

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody’s Investors Service.

MNO
2014. 11. 08. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátásjavítással egy időben megerősítette a magyar államkötvény-kötelezettségek Ba1 szintű – a befektetési ajánlású osztályzati sávtól egy fokozattal elmaradó – besorolását.

A Moody’s lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel. A Standard & Poor’s (S&P) március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata BB/B. A hosszú futamidejű BB magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, vagyis eggyel gyengébb, mint a Moody’s és a Fitch szuverén magyar besorolása.

A Moody’s Ba1 hosszú távú magyar szuverén osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB+ hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

A magyar osztályzati kilátás péntek éjjel bejelentett javításának indoklásában a Moody’s kiemelte azt a véleményét, hogy hétévi rendkívül gyenge növekedési teljesítmény után most már a stabilizálódás jeleit mutatja a magyar gazdaság.

A hitelminősítő kimutatása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2007 és 2013 között éves átlagban 0,4 százalékkal csökkent. A cég várakozása szerint a magyar gazdaság 2014-ben reálértéken 3 százalék körüli ütemben, 2015-ben 2,4 százalékkal növekszik. Ez jórészt megegyezik más nagy londoni házak előrejelzéseivel.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a 2015–2016-os időszakra szóló, szintén pénteken ismertetett átfogó prognózisukban közölték: az idei évre 3,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a felzárkózó térségről összeállított, novemberre szóló havi prognózisukban 2015-re szintén 2,2 százalékos növekedést jósoltak a magyar gazdaságban az idei évre általuk valószínűsített 3,3 százalékos bővülés után.

A Moody’s Investors Service londoni elemzői a következő három évre is hozzávetőleg 2,2 százalékos átlagos évi növekedési ütemeket várnak Magyarországon. Jóllehet ez még mindig alacsony például a lengyel, a szlovák és a cseh gazdaság várható növekedéséhez mérve, Magyarország azonban valószínűleg képes lesz ellensúlyozni az EU-gazdaság lassulásából, valamint az orosz-ukrán konfliktusból eredő kockázatokat, azzal, hogy a hangsúlyt áthelyezi a hazai keresletre, ellentételezve a gyengülő külső keresletet – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindemellett a négy és fél évig tartó negatív beruházási pálya is megfordult, és e fordulat most már tartósnak tűnik az alacsony kamatszinttel jellemzett környezet és a jegybank növekedési hitelprogramja eredményeként.

A kilátás stabilra javításának másik fő tényezője a Moody’s szerint a magyar kormány elkötelezett törekvése arra, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány ne lépje túl a 3 százalékot. A cég szerint a szeptemberig mutatott költségvetési teljesítmény alapján tartható az idei évre kitűzött 2,9 százalékos hiánycél az ESA2010-es szabvánnyal számolva.

A Moody’s várakozása szerint a GDP-arányos adósságráta 2014-ben és 2015-ben 77 százalék körül lehet, és középtávon – az egészségesebb növekedés és a mérsékelt deficitek eredményeként – csökkenésnek indulhat, jóllehet csak nagyon fokozatos ütemben.

Az adósságráta mindazonáltal továbbra is ki van téve az árfolyamkilengések hatásainak, tekintettel arra, hogy a teljes adósságállomány mintegy 40 százaléka devizaalapú. A kedvezőtlen devizaárfolyam-mozgásokból eredő adósságráta-kockázatok azonban valószínűleg fokozatosan enyhülni fognak, ahogy a kormány az idén bejelentett tervek alapján egyre inkább áthelyezi a hangsúlyt a hazai tőkepiaci hitelfelvételekre – áll a Moody’s elemzésében.

A kilátásjavítás harmadik fő tényezője a hitelminősítő szerint az, hogy a magyar gazdaság immár rugalmasabban képes reagálni a külső sokkokra. Ez tette lehetővé azt is, hogy a magyar gazdaság át tudta vészelni az amerikai monetáris politika normalizálási folyamatának tavaly év végi kezdetét kísérő piaci felfordulást - hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.