Tiltott helyekre lesz szabad belépni + videó

Nukleáris, biomassza-, hulladék-, lignit-, szolár- vagy éppen vízalapú technológiát alkalmazó erőművet is meglátogathatnak október 8-án az érdeklődők. Az Erőművek éjszakáján megismerhető a távfűtő művek működése is, gigantikus berendezések tekinthetők meg szakszerű idegenvezetéssel.

2021. 09. 20. 18:02
	Budapest, 2021. szeptember 20. Az MVM Balance Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve a sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 20-án. Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján, október 8-án. MTI/Bruzák Noémi
Budapest, 2021. szeptember 20. Az MVM Balance Zrt. szak-budai Kogenercis Ftermve a sajtbejrs napjn, 2021. szeptember 20-n. Orszgszerte 36 helysznen nylnak meg a ltogatk eltt az ermvek s a ftmvek az idei Ermvek jszakjn, oktber 8-n. MTI/Bruzk Nomi Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van, akit hidegen hagynak, sokakat viszont lenyűgöznek az erőművek; a bennük rejlő mérnöki tudás, a technológia, az óriási berendezések és mindaz, amit ezek a létesítmények nyújtanak az emberiségnek. Az utóbbiakat várja ismét – a világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után – idén október 8-án az Erőművek éjszakája rendezvénysorozat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által szervezett, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye 2019-ben csaknem négyezer látogatót vonzott, és idén is telt ház várható.

Országszerte 36 erőmű és fűtőmű nyílik meg a látogatók előtt érdekes programokkal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel.

A regisztráció hétfőn elindult az Eromuvekejszakaja.hu oldalon, a részvétel ingyenes. A MEKH a Facebook-oldalán nyereményjátékot is indított, ennek fődíja egy elektromos roller.

– Az Erőművek éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól. Az érdeklődők betekinthetnek az energetika érdekes világába, és megtudhatják, hogy kik, milyen eszközökkel, milyen forrásokból és hogyan állítják elő a mindennapjainkhoz szükséges energiát. Ha megismerik ezeket a folyamatokat, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetnek – mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke a beharangozó sajtótájékoztatón. A hivatal célja a program szervezésével az, hogy felhívja a figyelmet: környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni erőforrásainkkal. Emlékeztetett arra is, hogy naponta tízezrek dolgoznak azért, hogy az alapvető közműszolgáltatások jó minőségben és biztonságosan eljussanak a felhasználókhoz.

A MEKH elnöke kiemelte: 

olyan látványos létesítményekbe lehet most bejutni, ahová máskor tilos a belépés – például a paksi, a mátrai vagy a dunamenti erőműbe.

A budapesti látogatóknak kuriózum lehet az MVM Balance Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve, ahol egy hatalmas gázturbina is megtekinthető. Az erőmű villamos áramot termel és a gázturbinák által előállított hő a FŐTÁV hálózatán keresztül a távfűtéshez is hozzájárul. A szomszédban bejárható a FŐTÁV Észak-budai Fűtőműve is, melynek kéménye messze kilométerekről is látszik, hiszen kétszáz méter magas. Azért tervezték így, hogy a füstgázok az uralkodó szélirány ellenére is elkerüljék a lakott területet. A FŐTÁV fűtőműve télen-nyáron meleg vízzel, illetve a fűtési időszakban környezetbarát távfűtéssel látja el a hőkörzetébe tartozó mintegy 40 000 háztartást.

– A magyar távhőszolgáltatók kiemelt célja, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a távhőszolgáltatást – mondta Orbán Péter, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) főtitkára. Az idei évtől a távhőszolgáltatás napja és az Erőművek éjszakája szorosan kapcsolódik egymáshoz, így amellett, hogy az érdeklődők megismerhetik a fűtőműveket, részesei lehetnek azoknak a közösségi élmény alapú programoknak is, amelyekkel a távhőszolgáltatók az ország számos pontján várják majd a látogatókat.

A program nagykövete Gyetván Csaba műsorkészítő, aki 2020-ban elsőként kapta meg a Green Brands Hungary Az év zöld személyisége díját. Már több erőműről is készített filmeket, amelyek szintén megtekinthetők a hivatal Facebook-oldalán.

Borítókép:  Az Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőmű egyik turbinája. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.