Január végéig minden banki ügyfél levelet kap

Az egységes díjkimutatás alapján mindenki tájékozódhat arról, hogy mennyit is költött pénzügyei intézésére az elmúlt esztendőben.

Magyar Nemzet
2022. 01. 20. 18:32
null
Budapest, 2021. július 2. Nemzeti konzultációs ívet tartalmazó levelet dob be a postás a levélszekrénybe egy V. kerületi házban 2021. július 2-án. Ezen a napon Budapesten már meg is kezdték a küldemények kézbesítését; a mintegy 8 millió levelet július végéig viszik ki a háztartásokba. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelintézetek január végéig valamennyi lakossági bankszámla-tulajdonosnak megküldik levélben a 2021. évre szóló egységes díjkimutatást. Ennek alapján mindenki pontosan tájékozódhat arról, hogy mennyit is költött bankolásra az elmúlt esztendőben. Erre először 2020-ban került sor, egy uniós szabály ugyanis ettől az időponttól tette kötelezővé az értesítést – hívja fel a figyelmet a Money.hu pénzügyi szakportál.

A díjkimutatás részletesen és fillérre pontosan megmutatja, hogy az egyes banki műveletek, termékek, szolgáltatások mennyibe kerültek 2021-ben. A lista többek között pontos képet ad a betéti kártyához kötődő díjakról, a netbanki, a mobilbanki költségekről, a telefonos üzenetek és egyéb szolgáltatások díjáról – sorolja az összeállítás. Bár szinte minden banki ügyfél máshogy bankol, a Money.hu számításai szerint – az átlagos díjkimutatásokat összevetve – akár évi tízezres nagyságrendű összeget is meg lehet spórolni egy jól megválasztott bankszámlával vagy bankkártyával. 

A szakportál kitér arra is, hogy Magyarországon a tranzakció-alapú árazás dominál, azaz egy-egy művelet után kell fizetni. Nemzetközi szinten azonban a csomagalapú számlák jellemzők. Ezeknél havi fix díjat kell fizetni és ezért a legtöbb szolgáltatást – utalások, csoportos beszedés, készpénzfelvétel – ingyenesen biztosít a bank. A Magyar Nemzeti Bank már többször is jelezte, hogy szívesen venné, ha elterjedne a csomagalapú árazás a magyar piacon, ám ennek jórészt a tranzakciós illeték az akadálya. 

Borítókép: A hitelintézetek január végéig valamennyi lakossági bankszámla-tulajdonosnak megküldik levélben a 2021. évre szóló egységes díjkimutatást (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.