Korlátozások az orosz befektetésekben

Nehéz idők járnak az orosz tőkepiaci eszközökre.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 04. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az orosz tőzsde bejelentette, hogy a központi elszámolóház alapján felfüggesztették az euróban denominált (jegyzett) eszközök shortolását a devizapiacon és az értékpapírok esetében. Az orosz tőzsde részvényszekciója a háború kezdete óta zárva van, és tervezett nyitását többször is elhalasztották a várhatóan rendkívül szélsőséges árfolyammozgások miatt, így a mostani korlátozás a 

gyakorlatban kötvényekre és a tényleges devizakereskedésre vonatkozhat. 

Az indoklásban megemlítik a magas rubelkamatokat illetve hozamokat, amelyek olyan ügyletekre ösztönözhetik a befektetőket, melynek során alacsony kamatozású eurós papírokat shortolnak (kölcsönvesznek, majd eladnak), és egyúttal rubelben jegyzetteket vesznek a kamatkülönbségre játszva. Akik ilyen pozíciót nyitnak, arra számítanak, hogy a rubel kevesebbet fog gyengülni a vezető devizákhoz képest, mint a kamatkülönbözet, de akár a rubel erősödésére is számíthatnak az eddigi zuhanás után. A rendkívül magas kamatok kedvezőtlenek a kibocsátóknak, legyenek azok vállalatok vagy maga az állam, így nem kizárt, hogy a magas kamatozású eszközök túlzott forgalmát akarják mérsékelni, esetleg arra is gondolnak, hogy később, 

amikor a spekulatív pozíciókat zárnák, túl nagy lenne belőlük a kínálat.

Emellett Amerikában is történtek korlátozások: az orosz értékpapírok kereskedelmét felfüggesztették a tőzsdén kívüli, úgynevezett OTC piacokon. A lépés piaci szempontból annyiban logikus, hogy ha az adott eszközökkel nem lehet a nagy forgalmú orosz tőzsdén kereskedni, akkor az amerikai piacokon kis likviditás mellett torz árak alakulnak ki (korábban hasonló helyzet a magyar részvények londoni OTC kereskedésében is előfordult itthoni ünnepnapokon, mostanában ez már nem jellemző). A lépésben ugyanakkor a szankciók kiterjesztése szándékának is szerepe lehetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.