A harmadik negyedévben tetőzik az infláció

Az MNB pozitív reálkamatot alkalmaz, ami segít az infláció gyors csökkenésében.A gazdasági növekedés is kedvező lehet, ha nem jelenik meg újabb váratlan tényező.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 17. 9:40
null
2020.06.23. Budapest Virág Barnabás MNB alelnök, Magyar Nemzeti Bank Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portfolió Hitelezés Konferencián felszólalt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A téma természetesen az infláció volt, a kérdés pedig az, hogy a mostani infláció melyik korábbihoz hasonlítható. Vannak hasonlóságok a korábbiakkal, de a jellemző tényezők a csiphiány, a járvány alatti jelentős fiskális és monetáris lazítás, és új elemként a munkaerőhiány: ez nem létezett korábban. 

A 70-es évtizedben is abban bíztak eleinte, hogy az infláció átmeneti lesz, akkor azonban szint kizárólag az olajárrobbanás okozta a folyamatot. Ami hasonló: a nagy jegybankok akkor is negatív reálkamatokkal próbálkoztak és most is, majd végül csak a 80-as években alkalmaztak pozitív reálkamatot, ekkor sikerült is legyőzni az inflációt.

Az MNB és a régiós jegybankok gyorsan reagáltak és dinamikus kamatemelési ciklust folytatnak, és noha az infláció részben nem befolyásolható tényezőkből adódik (háborús helyzet, ezzel összefüggésben élelmiszerár-emelkedés), és akár a két számjegyű tartományba is beléphet röviden, a harmadik negyedévig még növekedhet, azonban utána gyorsan csökkenhet. 

Az MNB pozitív reálkamatot alkalmaz, ami segíteni fog az infláció gyors csökkenésében. Ugyanakkor a gazdasági növekedés is kedvező lehet, ha nem jelenik meg újabb váratlan tényező, ez megint csak segítheti a helyzetet. 

Virág Barnabás feltette a kérdést, hogy mi a teendő ilyenkor, amikor a külső környezet erősen meghatározó, mit tehet a Magyar Nemzeti Bank és általában a gazdaságpolitika? 

A jegybank alelnöke szerint a legfontosabb az infláció csökkentése, hiszen ha ez nem valósul meg, hosszabb távon sok gondot okoz. A feladatok: szigorú monetáris politika, szigorú költségvetési politika (sőt, a kettő összehangolása), és a verseny növelése a gazdaságban megfelelő szabályozással. Emellett olyan reformok szükségesek, amelyek a fenntartható növekedést lehetővé teszik: ilyenek a fenntartható energiaellátás és a termelékenység, hatékonyság növelése. 

A globális árváltozásokat értelemszerűen nem tudjuk befolyásolni, a másodkörös hatásokat azonban, amikor már főleg a pszichológia határozza meg a további áremelkedést, már jól befolyásolhatók. Ennek egyik eszköze a kamatemelés: olyan kamatszint a cél, ahol már fenntarthatóan megfékezhető az infláció növekedés. Eddig 100 bázispontos alapkamat-növelések is indokoltak voltak, most már azonban finomabb lépések jönnek, amelyekkel kitapogatható az egyensúlyi kamatszint. 

 

Borítókép: Virág Barnabás, a jegybank alelnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.