Útra kel az ország az őszi szünetben

Közel 850 ezer vendégéjszakára érkezett már előfoglalás a hazai szálláshelyekre.

2023. 10. 27. 10:40
null
Turizmus, turista, Főváros, áradás, árvíz veszély, duna. 2023.08.09 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy háromszázezren indulnak útnak október 27. és november 5. között a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai szerint. A legnépszerűbb időszak várhatóan az őszi szünet első hétvégéje lesz, péntektől vasárnapig több mint háromszázezer vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyeken. 

A vendégéjszaka-foglalások alapján az utazók hatvan százaléka belföldről, negyven százaléka pedig az országhatáron túlról érkezik hazánkba az őszi szünetben. A legnépszerűbbek a páros utazások, az előfoglalások közel fele két vendég részére szól. A vendégek több mint fele három vagy több éjszakát tölt a szálláshelyeken, de szintén sokan (harminc százalék) terveznek két éjszakára szóló kikapcsolódást.

A külföldiek körében Budapest a legnépszerűbb, a fővárosi előfoglalások hetven százaléka érkezett az országhatáron kívülről. Vidékre pedig a belföldi vendégek látogatnak nagyobb arányban, a látogatók 76 százaléka belföldről érkezik a fővároson kívüli térségekbe az őszi szünetben.

Az előfoglalások alapján a legnépszerűbb célpont Budapest, amelyet a Balaton és a Mátra–Bükk térsége követ, emellett nagy az érdeklődés Bük-Sárvár környéke, valamint Debrecen és térsége iránt is. A települések közül a főváros után Hévíz és Zalakaros a legkeresettebb, ugyanakkor szép számmal érkeztek foglalások Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár szálláshelyeire is.

Az NTAK-adatok alapján az őszi szünetben is a szállodákban pihen majd a legtöbb vendég, mindkét esetben az előfoglalások több mint kétharmadát jegyezték hotelekben. Ötből négy belföldi vendég választ a pihenéshez szállodát, míg a külföldiek közül minden második vendég száll meg hotelekben. Minden második foglalás négycsillagos szállodába érkezett.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint várhatóan Ausztriából utaznak a legtöbben hazánkba, de Németországból és Csehországból is sokan érkeznek majd, ahogyan Olaszországból és az Egyesült Királyságból is jelentős az előfoglalt vendégéjszakák száma. Budapestre a legnagyobb számban Olaszországból és Spanyolországból indulnak útnak, míg vidékre Ausztriából és Csehországból érkezik a legtöbb vendég.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.