Erős szezont zárt a turizmus

Nem kapott maflást sem a Balaton, sem a magyar turizmus, sőt soha rosszabb nyári szezont, mint az idei – hangzott el azon a közös sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke tartott.

2023. 10. 04. 13:44
Balatonon nyaraló család
20210708 Balaton Csopak Balatoni oldal, helyszíni riport az északi partról. Strand Képen: Kövecses család és barátai Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mesterségesen volt magas szinten tartva a belföldi, illetve alacsonyan tartva a külföldi turizmus, a Covid miatt lezárt országhatárok azonban már kinyíltak, és megindult a kiutazó turizmus világszerte. Sokkal több magyar ment idén külföldre, és sokkal több külföldi turista érkezett, így fokozatosan helyreállt a korábbi, egészséges egyensúly” – összegezte a szezont Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke a Világgazdaság beszámolója szerint. 

Nem kapott maflást sem a Balaton, sem a magyar turizmus– hangzott el azon a szezonértékelő tájékoztatón, amelyet rendhagyó módon közösen tartott a a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. „Tény, hogy az idei főszezon 17 millió vendégéjszakát hozott, ami felülmúlja a tavalyi, de még a 2019-es adatokat is. Semmi baj azzal, ami várható volt, hogy az inga idén elindult a külföld felé, emiatt visszaesik a belföldi és nő a külföldi vendégforgalom” – hangsúlyozta Guller Zoltán. 

Több mint hatmillió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre a három nyári hónapban Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint. 

Az idei nyári forgalom ezáltal 1 százalékkal meghaladja a tavalyi főszezon eredményét, a 2019-es évi adatot pedig 6,3 százalékkal múlja felül. 

Külföldről 2022-hez képest közel 15 százalékkal több, összesen 2,6 millió turista érkezett, ami ugyancsak nagyobb szám, mint a 2019-es főszezonban. 

A legerősebb nyári hónapban, augusztusban a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken 6,7 millió vendégéjszaka realizálódott, ami szintén meghaladja a tavalyi adatokat. 

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

Óriási nyereség volt az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság, jelentősen fellendítette a magyar főváros vendégforgalmát

– ezt Kincses Áron, a KSH elnöke jelentette ki. Elmondta, hogy az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldivendég-éjszakák száma több mint 120 százalékkal, az Afrikából, valamint Ázsiából jövőké pedig közel 60, illetve 50 százalékkal emelkedett a fővárosban 2022 augusztusához képest.

A belföldi vendégéjszakák tekintetében a Balaton térsége, míg a külföldi vendégéjszakák vonatkozásában a Balaton térsége és a főváros volt a legnépszerűbb 2023 augusztusában – emelte ki a KSH elnöke.

A szállodák a főszezon egészében országszerte 6 százalékkal, a Balatonnál 5 százalékkal több vendéget fogadtak, mint tavaly. A nyár 7 milliós vendégéjszaka-forgalmat hozott, ami csaknem azonos a tavalyi főszezoni időszakéval – fűzte hozzá Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. 

A bezzegévi bázis, 2019 nyarához képest a szállodák több vendéget fogadtak, és nemcsak a külföldiek (plusz 4 százalék), de a hazai turisták közül is többen (plusz 5 százalék) nyaraltak legnagyobb tavunk partjainál, mint a járványhelyzet előtt.

Nagyon nehezen indult a főszezon, a nyári piaci pillanatfelvételekhez képest a szezon egésze összességében végül jól sikerült, és a szállodaszövetségi elnök szavai szerint megnyugtató, hogy a belföldi vendégek változatlanul jelen vannak a magyar turizmusban, így a Balatonnál is.

Budapesten június és augusztus között csaknem négymillió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a fővárosi szálláshelyeken, ez több mint 13 százalékkal felülmúlja a 2022-es nyári adatot, és 99 százalékra megközelíti a 2019-es rekordév szintjét, noha a háború miatt eltűnt 800 ezer orosz vendégéjszaka.

Január–szeptemberben már majdnem 33 millió volt a vendégéjszaka-forgalom, ami országosan 1,2 százalékkal múlja felül a 2022-es értéket. 

Infláció felett, 31 százalékkal növekedtek a szálláshelyi bevételek,

a növekedésből Budapest átlag felett vette ki a részét ‒ hangsúlyozta az MTÜ elnöke. 

Az előfoglalási adatokból november–decemberre 3 százalékos növekedés látszik a magyar turizmusban, amely a Covid előtt megalkotott stratégiának megfelelően 2030-ra elérheti az 50 millió vendégéjszakát a várt 20 millió turista révén – összegezte az állami turisztikai ügynökség elnöke.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.