A bankok az első körben 43 milliárd forintnyi olcsó hitelt kaptak az MNB-től

A jegybanki rátához igazodva, azaz 0,9 százalékon kamatozó fedezett hitelre adhatnak be a hitelintézetek ajánlatot, amelyből aztán a lakossági és vállalati hitelezésre költhetnek.

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 26. 15:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán tartotta az MNB az első olyan aukciót, ahol a kedden bejelentett, a koronavírus válság hatásainak mérséklésére meghirdetett új eszközt igénybe vehették a bankok. Ennek keretében a jegybanki rátához igazodva, azaz 0,9 százalékon kamatozó fedezett hitelre adhatnak be a hitelintézetek ajánlatot, amelyből aztán a lakossági és vállalati hitelezésre költhetnek, de akár állampapírt is vásárolhatnak. Az öt éves állampapírok referenciahozama jelenleg 1,62 százalék, így a bankoknak megéri megvásárolni ezeket a 0,9 százalékos hitelből. Nem kizárt, hogy így a hitel egyik célja a kötvénypiac stabilizálása.

Az eszközt korlátlan mennyiségben hirdette meg a jegybank, de mindig az aukciókon döntenek arról, hogy mennyi legyen a tényleges összeg egy-egy alkalommal. Most 5 éves hitelt összesen 43 milliárd forint értékben vehettek fel a bankok.

Nagy Márton, a jegybank alelnöke még kedden elmondta, hogy különösen ritkán biztosítanak a jegybankok öt éves, fix kamatozású refinanszírozási hitel eszközt a bankoknak, ugyanakkor az MNB célja, hogy minél kevesebb háztartás és vállalat kerüljön nehéz helyzetbe. Az MNB így mindenki számára elégséges likviditást biztosít, a lakosság, a vállalatok és az államháztartás számára egyaránt. Ugyanakkor továbbra is szem előtt tartja a 3 százalékos inflációs célt, mindent elkövetve azért, hogy azt 2022 elejére elérhető legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.