A jövő évi büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz

Magyarország az Európai Unióban a legnagyobb adócsökkentő, a GDP-arányos adóterhelés mértéke a 2016. évi 39,3 százalékról 2017-ben 38,4 százalékra mérséklődött – hangsúlyozta Izer Norbert.

Forrás: MTI2019. 06. 07. 13:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz, 2020-ra 500 milliárd forint adóteher-csökkentést tervez a tárca a gazdaságvédelmi akcióterv alapján – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. Felidézte, 2010 óta a magyar adópolitikai intézkedések hatására folyamatosan mérséklődik az adóelvonás mértéke.

Magyarország az Európai Unióban a legnagyobb adócsökkentő, a GDP-arányos adóterhelés mértéke a 2016. évi 39,3 százalékról 2017-ben 38,4 százalékra mérséklődött – hangsúlyozta Izer Norbert.

Az államtitkár részletezte, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke 2 százalékponttal 19,5 százalékról 17,5 százalékra mérséklődik már az idén július 1-jétől.

A kisvállalati adó (kiva) 1 százalékponttal, 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik jövőre, ez az adócsökkentés 5 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A kedvező kisvállalati lehetőséget egyre többen választják, 2016-ban 6500, az idén 40 000 vállalat fizet adót a kiva rendszerben – emelte ki az államtitkár.

Izer Norbert elmondta, jövőre eltörlik az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), a mintegy 18 ezer érintett vállalkozást a szeptemberben induló kampányban tájékoztatják a részletekről, és ajánlanak számukra választási lehetőséget.

Az adózással kapcsolatos adminisztrációs terhet mérsékli majd, hogy a munkabért terhelő nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék adófajtákat összeolvasztják, így a négy helyett egy lesz, ez az intézkedés megkönnyíti a bérszámfejtést – tette hozzá az államtitkár.

Jövőre eltörlik a decemberi adófeltöltési kötelezettséget, amely mintegy 150-170 milliárd forintot jelentene a cégeknek, ezzel az összeggel a májusi adófizetésig tudnak még gazdálkodni – ismertette az államtitkár.

Izer Norbert kitér arra is, hogy a turizmus versenyképességének javítására a szálláshelyek 18 százalékos áfája 5 százalékra mérséklődik, és figyelembe véve a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást is, ezzel az intézkedéssel az érintettek közterhe feleződik.

A kistelepüléseken január elsejétől új lakóingatlant építők, illetve a használt lakóingatlant bővítők, felújítók 5 millió forint összeghatárig áfa-visszatérítést kérhetnek. A kis- és közepes vállalatok fejlesztési adókedvezményének igénybe vételét könnyíti, hogy 2020-től a kisvállalatoknál 300 millió forintra, a közepeseknél 400 millió forintra, 2021-től a kisvállalatok esetében 100 millió forintra, a közepesek esetében 200 millió forintra, 2022-től a kisvállalatoknál 50 millió forintra, a közepeseknél 100 millió forintra csökken az igénybe vételi jogcím értékhatára. A reklámadó kulcsa nulla százalék lesz jövőre átmenetileg – emelte ki Izer Norbert.

Újságírói kérdésre válaszolva a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, az adócsökkentésre a gazdaság növekedése és fehéredése ad lehetőséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.