A jövőben sem engedi el az idősek kezét a minisztérium

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban elindította a megtévesztő webáruházak célzott ellenőrzését, elsősorban az úgynevezett csodát ígérő termékeket forgalmazó honlapokat keresik.

2020. 01. 20. 7:39
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem feledkeztünk meg az idősko­rúak védelméről, 2020-ban is kiemelt ellenőrzési terület marad a termékbemutatók köre – közölte a Magyar Nemzettel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Jelezték: az aktív hatósági munkának és a jogszabályi szigorításoknak köszönhetően míg 2015-ben az árubemutatós panaszok száma havonta átlagosan 43 volt, addig mára a kritikus esetek átlagosan havonta háromszor fordulnak elő. A fogyasztóvédelem a jelenség felszámolása érdekében együttműködik a népegészségüggyel is, mivel az árubemutatókon legtöbbször egészségvédelmi termékeket árulnak. – A jövőben is szigorúan fellépünk a gyakran megtévesztésre épülő, leginkább a kiszolgáltatott idős embereket tudatosan megkárosító értékesítési gyakorlat ellen – szögezték le.

A szaktárca korábban elindította a megtévesztő webáruházak célzott ellenőrzését is, elsősorban az úgynevezett csodát ígérő termékeket forgalmazó honlapokat keresik. – Ezzel az a célunk, hogy a fogyasztók ne érhessék el ezen termékeket. Mára a több mint száz, eddig ellenőrzött honlapnak a harmada önkéntesen nem teszi elérhetővé a csodát ígérő, félrevezető árucikkét hazánkban – tájékoztatott a tárca, kiemelve: az idei évtől fontos változás, hogy a határon átnyúló e-kereskedelmi jogsértés esetén a magyarországi hatóság már blokkolhat honlapokat. Ez egy végső lehetőség akkor, ha más szankció nem vezet eredményre. Az efféle erős fellépéshez ugyanakkor az kell, hogy legalább két tagállam fogyasztóit érintse a jogsértés, ám ez a csodát ígérő honlapok esetében mindig megvalósul.

Az állami fogyasztóvédelem aktív jelenléte ebben az évben sem változik, mivel a szaktárca a legkézzelfoghatóbb módon ezen a területen, a hatékony ellenőrzésekkel tudja érzékeltetni, hogy a magyar emberek oldalán áll. Ezért továbbra is fokozott erőfeszítésekkel, célzott vizsgálatokkal védik a családokat, a jogkövető vállalkozásokat.

– A helyszíni ellenőrzések mellett vizsgálataink középpontjában az elektronikus kereskedelem áll, és foglalkozunk a kettős minőség kérdéskörével is. Ott vagyunk a kalandparkokban, a nyári táborokban, a vidámparkokban, a játszótereken, vizsgáljuk többek között a gyermekjátékokat, a villamossági és építési termékeket, a kozmetikumokat, az okosórákat és a hoverboardokat is, továbbá a jótállási, szavatossági ügyeket, illetve a légi utasok jogainak érvényesülését. A szolgáltatásoknál egyebek mellett ellenőrizzük a kuponos vásárlásokat, az utazási irodákat, az ügyfélszolgálatokat – sorolta idei feladatait az ITM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.