A meggazdagodás négy útja

Miért van az, hogy néhányan könnyen meggazdagodnak egy sikeres vállalkozás útján, vagy akár befektetőként, esetleg művészként, és kik a legsikeresebbek közülük?

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 20. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy öt éven át végzett és a CNBC-n publikált tanulmány megvizsgálta, hogy telnek a gazdagok napjai, és ennek alapján próbálták megállapítani, mi a siker záloga. Összesen 233 ember vállalkozott rá, hogy a megfigyelésben részt vegyen, mindegyiküknek legalább évi 160 ezer dolláros bruttó jövedelme volt (mintegy 50 millió forint) és 3,2 milliós vagyona (közel egymilliárd forint).

A vizsgálat arra jutott, hogy a meggazdagodóknak négy típusa van: az egyik a befektető, akinek állandóan azon jár az esze, hogy érhetne el minél nagyobb hozamot, és még ha kis összeggel is kezdi, kitartása végül meghozza a sikert.

A második típus egyszerű dolgozó emberként kezdi, de óriási benne a becsvágy, és idővel egy nagyobb cégnél végigmászik a ranglétrán és a legfelsőbb vezetésbe kerül, ahol a fizetés, nem beszélve az esetleges részvényopciókról, már önmagában a gazdagságot jelenti.

A harmadik típus, aki egy adott szakmában egész kiválóan, mondhatni zseniálisan teljesít, és például jónevű orvos, esetleg sztárügyvéd lesz belőle.

A negyedik, és ezt találták a legérdekesebbnek, az úgynevezett „álmodozó”, akinek eszébe jut valami egészen lehetetlennek tűnő ötlet, amit végül mégiscsak megvalósít, ehhez persze szükség van arra, hogy vállalkozást indítson, tőkét szerezzen, és így megteremtse a lehetőséget, hogy fokozatosan kifejlessze, amit elképzelt.

A gazdagok 28 százaléka ebbe az utolsó kategóriába tartozik, jóval több pénzük van, mint a másik három kategóriába tartozóknak, és átlagosan 12 év, mire igazán sikeressé válnak. Közben, mint egyikük elmondta, rengeteg kudarc, csalódás éri őket, akadályokba ütköznek (hisz mégiscsak a korábban elképzelhetetlent valósítják meg), és elég elszántság kell ahhoz, hogy ezeken túljussanak. Hogy konkrét példákat is említsünk a legsikeresebbek közül: Elon Musk, Jeff Bezos, vagy épp Michael Bloomberg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.