A többség szerint biztonságosabb a hazai nyaralás

Igazolta az előzetes várakozásokat a pünkösdi szezonkezdet a turizmusban, megtelt a vidék utazókkal, és ha az időjárás is kegyes lesz a nyári felfutásban bízó szolgáltatókhoz, pozitív végeredményt hozhat a megcsonkolt idei turisztikai év. Minden esély megvan a sikerre: a Lounge Group kielemezte a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készített felméréseket, amiből kiderül, hogy idén inkább vidékre, mint a tengerhez utaznának a magyarok. 

2020. 06. 01. 21:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémiás időszak a turizmust is fenekestül felforgatta. Áprilisban az előző év tavaszához képest kevesebb mint a felére esett vissza az emberek internetes érdeklődése az utazásokkal kapcsolatban, ráadásul a koronavírus-járvány miatt a lakosság 43 százalékának hiúsult meg az idei külföldi pihenése. Azok közül, akik lemondták a korábban tervezett útjukat, egyharmadnyian a járvánnyal kapcsolatos félelmeik miatt dobták sutba a terveiket, újabb harmaduk pedig az úti cél megközelíthetetlensége miatt. Az elmaradt utak harmadát biztosan pótolják a turisták, amit leginkább a belföldi turizmusban terveznek megtenni a nagyobb biztonság miatt – állapították meg a Lounge Group szezonindítást megelőző elemzésében, ami hetekig tartó lakossági felméréseken alapul.

Bizonytalan megfigyelők

Ebből kiderül: az utazók között a legnagyobb arányban aktív szabadidős tevékenységet terveznek, emellett sokan gyógyfürdő- és wellness-szolgálgatásokra vágynak. A nyaralást tervezők harmada a szállodákat, ötöde az apartmanokat, további hatoda a magánszállásokat részesíti előnyben. A válaszadók a nyár végére, ősz elejére teszik a járvány lecsengését, így az utazásokat az ezt követő időszakra tervezik. A Lounge felmérése kiemeli: a vírus okozta bizonytalanság félelmet szül az utazókban, és a lakosság fele aggodalommal gondol a járvány utáni utazásokra. Emiatt a megkérdezett válaszadók 40 százaléka attól is tart, hogy a közelgő utazásukat is le kell majd mondaniuk.

Nem messze és nem sokáig

A Neticle intelligens közösségimédia-figyelési módszerével készült felmérés azt is megállapítja, hogy a magyarok többsége elsősorban a rövidebb időtartamú belföldi utazások és szabadidős tevékenységek iránt érdeklődik a leginkább. A járvány okozta rendkívüli helyzetben májusban például népszerűbbé váltak olyan belföldi desztinációk, mint a Dunakanyar, Tokaj és Sárospatak. A Balaton első helye kikezdhetetlen, amellett, hogy a turisták kegyeiért zajló versenyben az ország más desztinációi is feltörekvőben vannak az internetes keresésekben. ami azt mutatja, hogy a vidéki Magyarország mindenütt erős belföldi forgalomra számíthat az idén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.