A veszélyhelyzet alatt is emelkedik a faktorcégek forgalma

A várakozások szerint meg tudják ismételni a tavalyi, minden korábbi évet meghaladó teljesítményüket.

Magyar Nemzet
2020. 05. 14. 11:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfélszeresére ugrott a Takarék Faktorház forgalma áprilisban az egy hónappal korábbihoz képest. A jelentős növekedés főként annak eredménye, hogy a sok embert foglalkoztató fővárosi és Pest megyei szolgáltatók, például takarító, biztonsági, munkaerő-közvetítő cégek kezdtek faktorálni a válsághelyzetben. Emellett kórházi beszállítócégek, valamint exportőrök is keresték a szolgáltatást az elmúlt hónapban.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta többszörösére nőtt az érdeklődés a vevőkövetelések előzetes megfinanszírozására a Takarék Faktorháznál. A válsághelyzetben sok cég tart attól, hogy vevői nem, vagy csak késve fizetnek, ezért faktorál, hogy hamar pénzhez jusson, saját kintlévőségeit rendezze, bért fizessen, alapanyagot vásároljon a további működéshez. A faktorálás nem hitel, ezért jó megoldás egy cég likviditási problémáira a mostani időszakban, amikor a banki folyó-, és forgóeszköz-hiteleket nehezebb elérni. A faktorálást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is megfelelő megoldásnak tartja a válsághelyzetben.

A Takarék Faktorház tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban főként budapesti és Pest megyei székhelyű, a szolgáltató szektorban működő, sok embert foglalkoztató cégek fordultak a faktorálás felé. Rajtuk kívül jellemző a kórházi beszállítók és építőipari cégek érdeklődése, de szinte az összes szektorból érkezik megkeresés.

Jelentős az érdeklődés a biztosítással kiegészített finanszírozás után, ami azt mutatja, hogy egyre többen számítanak arra, a mostani helyzetben partnerük nem tud fizetni. Az exportáló cégektől is olyan jelzések érkeznek a Takarék Faktorházhoz, hogy a külföldi vevők fizetési morálja is romlott az elmúlt időszakban, ezért a külföldre szállító vállalkozások körében is nő az igény a biztosításra.

– Egy válsághelyzetben sok cég számára jelent gyakran egyedüli megoldást a faktorálás, ezt az elmúlt havi forgalomnövekedésünk is mutatja. A faktorálásnál nincs szükség tárgyi fedezetre, ha egy cégnek van néhány megbízható vevője, amelyeknek rendszeresen szállít, már megfelelő biztosíték lehet követelésének előzetes megfinanszírozásához – mondja a Takarék Faktorház vezérigazgatója. Garamszegi Tamás előrejelzése szerint idén erős évük lesz a faktorcégeknek, várakozásaik szerint a válság ellenére meg tudják ismételni a tavalyi, minden korábbi évet meghaladó teljesítményüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.