A legmodernebb eszközökkel jelzik előre az árvizet

Nemzetközi informatikai együttműködés jött létre a Duna megfigyelésére, valós időben láthatók a vízgyűjtő terület meteorológiai eseményeinek az adatai.

Magyar Nemzet
2021. 05. 09. 11:18
null
Szőgye, 2013. június 3. A vízmagasságjelző 6 métert mutat Szőgyénél 2013. június 3-án. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak a napokban a Duna mentén. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem három éven át tartó munkával tették le a hidrológiai és meteorológiai adatok valós idejű nemzetközi megosztását biztosító rendszer alapjait a Dareffort (Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation) nevű projektben, amely a hatékonyabb árvízi védekezést szolgálja a Duna vízgyűjtő területén. Az adatcserére alkalmas felület tizenkét országot felölelő nemzetközi együttműködésben, több mint egymillió euró európai uniós támogatással, valamint a projektben részt vevő országok társfinanszírozásával jött létre.

– Magyarország elkötelezett a vízrajzi adatok nyílt kezelése mellett. Egyaránt vagyunk alvízi és felvízi ország, ezért fontosnak tartjuk, hogy ismerjük a felettünk lévő vízgyűjtő eseményeit, és megértsük az utánunk következő országok igényeit is – fogalmazott Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a projekt bemutatását szolgáló zárókonferencián.

A platform kifejlesztését megelőzően felmérték, hogy az egyes országok milyen adatokat igényelnek, milyenekkel tudják segíteni a közös erőfeszítéseket. A zárókonferencián a partnerek kijelentették, hogy

az eleve nyílt forráskódú alapokon fejlesztett rendszert mihamarabb nyilvánossá teszik, így az illetékes hivatalokon túl a szakmai felhasználók is hozzáférhetnek a Duna vízgyűjtő területén több százas nagyságrendben telepített vízügyi és meteorológiai mérőállomások valós idejű adataihoz.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium emellett felajánlotta, hogy lehetővé teszi Bosznia-Hercegovina és Montenegró csatlakozását is az adatbázishoz, amely országok az eredeti projektnek nem földrajzi vagy hidrológiai, hanem csupán adminisztratív okok miatt nem lehettek tagjai.

A vízmagasságjelző hat métert mutat Szőgyénél 2013. június 3-án. A klímaváltozás sok ilyen esetet hozhat még
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A rugalmas és fenntartható adatcseréhez kulcsfontosságú a Dunai hidrológiai információs rendszer (DanubeHIS) létrehozása is, amelyen már dolgoznak a partnerországok, részben a Dareffort eredményei alapján, de biztosítanák az adatáramlást az Európai árvíztudatossági rendszer (EFAS) felé is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.