Az áramtermelés felét biztosítja a paksi erőmű

Magyar Nemzet
2019. 02. 19. 10:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bruttó hazai áramtermelés felét a paksi atomerőmű biztosította tavaly is, a létesítmény négy nukleáris áramtermelő blokkja összesen 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamos energiát állított elő – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A társaság az üzleti tervnek megfelelő árbevétellel zárta az évet annak következtében, hogy magas – 89,23 százalékos – teljesítménykihasználással üzemelt az atomerőmű.

Két negatív rekord is megdőlt, mindkettőt pozitívumként kell értékelni. A négyblokkos üzemelés kezdete, 1988 óta (az egységek 1983-tól fokozatosan álltak szolgálatba) tavaly mérték a legalacsonyabb egyéni és a kollektív sugárterhelési dózist, illetve minden korábbinál kisebb lett a munkabaleseti mutató is.

– Nem volt könnyű év a tavalyi, de végül sikeresen úrrá lettünk minden problémán, és nemcsak megoldottuk őket, de sokat is tanultunk belőlük – összegzett a társaság vezérigazgatója. Pekárik Géza kiemelte, hogy a három éve bevezetett 15 hónapos üzemelési ciklusnak (C15) köszönhetően kimagasló, 98 százalékos rendelkezésre állást produkált a 4. blokk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.