Az Erste vezérének is tetszik a babaváró hitel

Az Erste Bank 732 millió eurós nyereséggel zárta az idei első félévet, és az év egészére jó eredményt vár a legfontosabb közép-európai piacainak gazdasági növekedése okán. Az osztrák cégcsoport vezetője, Andreas Treichl szerint Magyarországon is folytatódhat az eurozónáénál jóval élénkebb bővülés, aminek érdekes eleme az állami családtámogatási program.

Rácz Gergő (Bécs)
2019. 07. 31. 14:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák Erste Bank az idei első félévben 732 millió eurós nettó nyereséget ért el – közölte tegnap a pénzintézet vezetése. Mint azt Andreas Treichl, a regionális bankcsoport vezetője újságíróknak elmondta, az eredményekben kiemelt szerepe volt a közép-európai gazdasági teljesítménynek, ahol a növekedés jelentősen meghaladja a nyugat-európai számokat, és ez a trend Treichl szerint a következő években is folytatódhat. Az Erste csoport előrejelzése szerint régiónkban 3-4 százalékos lehet a bővülés ütem az idén, ezt az eurozóna nem fogja tudni megközelíteni.

Treichl megjegyezte, vannak kockázatok is, például nem lehet tudni, miként alakulnak a magyar gazdaság számára is kiemelt fontossággal bíró autóipari értékesítések, de ezzel együtt is kedvezőek a kilátások. A jó makroadatoknak hátulütője is van a bankokra nézve. A hitelintézeteknek költségoldalon számolniuk kell azzal, hogy a régiós országokban már több helyen megvalósult, illetve megközelítették a teljes foglalkoztatottságot, ennek megfelelően a fizetések is jelentősen nőttek, többek között Magyarországon is ez a helyzet.

Mint azt lapunk kérdésére Treichl elmondta, érdekesnek találja az újonnan indult babaváró hitelt, és a maga részéről szurkol, hogy minél sikeresebb legyen a kezdeményezés. Treichl emlékeztetett, hogy az Erste volt az első, amelyik felvette a támogatott konstrukciót a kínálatába, immár 2000 szerződésük van, és arra számítanak, hogy az ügyfélkörükből minél többen igénybe fogják venni a hitelt. Kiemelte: mindenképp azzal számolnak, hogy a babváró hitelnek érezhető hatása lesz a – részben állami tulajdonban lévő – hazai üzletág jelzáloghitelezési számaira, ettől azonban önmagában nem várnak jelentős változást a bank tervezett profitjában.

Treichl elmondása szerint nagyon elégedettek a magyar piaccal, ahol nagyon hatékonyan tud működni a pénzintézet. Az esetleges további átalakításokról és hatékonyságjavításról akkor születhet döntés, ha Magyarországon is bevezetik az Erste összes piacát átfogó digitális platformját. Erre nálunk várhatóan jövőre kerülhet sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.