Az ingatlanpiacon is fellendülést hoznak az otthonteremtési támogatások

A lakásvásárlók jelentős részének érdemes még az év hátralévő részében véglegesíteni ingatlanügyleteit.

Forrás: MTI2020. 10. 25. 20:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna House elemzése szerint az elmúlt hetekben bejelentett otthonteremtési támogatások jelentős fellendülést hoznak a lakás- és hitelpiacon: az új építésű kedvezményes lakásáfa a kínálati oldal erősödésében, míg a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) átalakítása a támogatási forma népszerűségén, így a fizetőképes kereslet pozitív elmozdulásában fog megmutatkozni. A kereslet a kedvezménnyel érintettek körében 10-20 százalékkal is nőhet 2021-ben.

A Duna House közleménye szerint a széles körű új otthonteremtési kedvezmények várhatóan felbolygatják majd az amúgy is erős év eleji ingatlanpiacot, amelyek az elérhető kínálatban és az árakban is hoznak változást. A társaság szerint a lakásvásárlók jelentős részének, akiket nem érintenek a változások, érdemes még az év hátralévő részében véglegesíteni ingatlanügyleteit, mert ez az időszak kiszámíthatóbb körülményeket nyújt számukra.

A közlemény felidézi, hogy az eddig bejelentett támogatások közül többnél alapfeltétel, hogy az ingatlant a csok felvételével vásárolják meg. Az új építésű ingatlanoknál ebben az esetben a kedvezményes 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz, illetve az új és a használt ingatlanoknál is illetékmentes lesz a tranzakció. Ez a két jelentős támogatás már azoknak is alternatívát nyújt, akik eddig egy vagy két meglévő, vagy tervezett gyerek vállalásával nem szerették volna bonyolítani ingatlanügyleteiket a csokos feltételekkel.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint a fővárosban jellemzően az egy- vagy kétgyerekes csok eddig nem nyújtott versenyképes, reális támogatást a családoknak, azonban az új bejelentéseknek köszönhetően ez megváltozhat. Az idei év utolsó negyedében a Budapesten benyújtott hitelügyletek 14 százalékához igényeltek csokot is a vásárlók, ami a várakozások szerint jövőre 20 százalék fölé is emelkedhet, amivel elérheti a mostani országos átlagot – közölte. A hitelügyletek mellé 2020 harmadik negyedévében Nyugat-Magyarországon igényeltek a legtöbben csokot – a hiteles vásárlók több mint 30 százaléka, míg Kelet-Magyarországon az arányuk 27,4 százalék volt a Duna House adatai alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.